NRK Meny
Normal

– Tyven stjeler ikke bare epler fra hagen

Nordmenn legger igjen milliarder i hagen. Nå frykter forsikringsbransjen økning i tyveri og hærverk.

Terrasse med hage

Pass på hagen din i sommer. Tyvene tar ofte med seg hagemøbler og ing som ikke er festet i bakken.

Foto: NRK

Er du en av dem som har jobbet i hagen hele våren? Ligget på kne og luket, gravd i jorden og plantet, og nå nyter at det spirer, gror og blomstrer Hagemøblene har du selvsagt pakket frem, mange har jo hatt sommervarme i ukevis, allerede.

– Noe er kanskje nyinnkjøpt, og grillen er vel installert. Gjerne dyrere enn planlagt, eller muligens fra en av billigkjedene. Tyven ser ikke alltid forskjell, sier Heidi Tofterå Slettemoen som er kommunikasjonsansvarlig i Frende Forsikring.

Hun sier nordmenn har store verdier i hagene sine, men ikke alltid tenker over at dette kan være attraktive gjenstander for tyver å selge videre. Det skriver Forsikringsselskapet i en pressemelding.

– Mange har flotte utemøbler, krukker og planter. Det er det et åpent bruktmarked for, og folk må tenke over det i større grad, sier hun.

Store verdier

Norsk sommer er deilig, og hageeiere lar seg inspirere av interiørblader, oppussingsprogrammer og sommernyheter fra møbelkjedene. Ifølge Norske anleggsgartnere er det trendy å ruste opp hagen, og en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI viser at vi bruker 18 milliarder kroner i året på å gjøre hager, terrasser og balkonger hyggelige.

– Det mange ikke er klar over er at løsøre, altså ting som ikke er festet i bakken, er dekket av innboforsikringen, men kun opp til en viss sum. Derfor oppfordrer vi alle til å ta kontakt med forsikringsselskapet sitt for å sjekke denne summen, sier hun.

Hun sier det er flere ting du kan gjøre for å hindre at tyvene slår seg løs i hagen din.

– Det er lurt at tings om kan stjeles holdes innelåst i kjeller, bod eller garasje når det ikke er i bruk. Tunge, dyre krukker og hagemøbler er det ikke naturlig å ta inn hver kveld, men vi anbefaler likevel at du har ikke nødvendigvis har de dyreste tingene dine stående synlig fra veien, sier Slettemoen.

Hun sier de har fått rapporter om tyvebander som kjører kassebil helt inn på tunet, fyller bilen med alt som er løst, og kjører av sted.

Heidi Tofterå Slettemoen

Heidi Tofterå Slettemoen advarer mot tyver i hagen i sommer.

Foto: Frende forsikring

Dette kan du gjøre for å hindre tyveri

  • Stopp post og aviser. En overfylt postkasse er en direkte invitasjon til tyver.
  • Ikke la søppelkassen stå tom.
  • Gjør en avtale med naboen slik at dere passer på hverandres boliger.
  • La det daglige smårotet ligge fremme.
  • Viderekoble telefonen. Innbruddstyver ringer ofte for å sjekke om noen er hjemme.
  • Husk å variere belysningen. Det kan du gjøre med klokkebryter eller fotoceller.
  • Ha forsikringsgodkjente låser på ytterdører og spesielt utsatte vinduer.
  • Monter forsikringsgodkjent alarm.
  • Bruk et fotoapparat eller et videokamera og lag en oversikt over verdigjenstandene dine. Merk dem. Lagre bildene dine.
  • Oppbevar de mest verdifulle gjenstandene i bankboks.