NRK Meny
Normal

Frykter Norge blir tømt for IKT-arbeidsplasser

– Dersom det indiske IT-selskapet Tech Mahindra utvider i Norge kan det få negative konsekvenser for norske IKT-arbeidsplasser. Det sier leder for NITOs IKT-utvalg, Harald Stavn.

Tech Mahindra

SNUSER PÅ TELEMARK: Det indiske IT-selskapet Tech Mahindra vurderer å etablere seg i Telemark. Daværende prosjektleder for Invest in Telemark, Bjørn Richard Johansen, tok imot representanter for selskapet i oktober i fjor.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

I forbindelse med prosjektet «Invest in Telemark» hanket PR-byrået First House inn det indiske IT-selskapet, som har planer om å etablere et servicesenter med 100–150 nye arbeidsplasser.

Rajendra T og Gaurav Gupta

Regionsjef i Tech Mahindra Rajendra Tunuguntla og ansvarlig for selskapets satsing i Norge Gaurav Gupta møtte i oktober ledelsen i Telemark fylkeskommune.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Men NITOs IKT-utvalg, Harald Stavn, frykter Norge skal tømmes for IKT-arbeidsplasser i framtida.

– De tar oppgaver fra andre norske selskaper, og etter hvert kan det hende at selskapet flytter oppgavene til India eller andre lavkostland, såkalt «offshoring». Da kan vi risikere at Norge på sikt blir tømt for IKT-arbeidsplasser.

Vurderer Norge

Harald Stavn

Harald Stavn, NITOs IKT-utvalg, mener indiske IT-selskap kan være en trussel for norske arbeidsplasser.

Foto: Paal Rodahl / Telenor Group

I oktober var IT-selskapet Tech Mahindra på besøk i Telemark for å diskutere en eventuell etablering i fylket.

– Vi vil jobbe med Telemark fylke, det er sikkert, sa Rajendra Tunuguntla, regionsjef i Tech Mahindra til NRK da.

Fylkeskommunen og prosjektleder i PR-byrået First House, Bjørn Richard Johansen så også da svært optimistisk på muligheten.

Flykter jobbene forsvinner

Fylkeskommunen har fått kritikk for at de ikke har skaffet arbeidsplasser i prosjektet som fylkeskommunen og PR-byrået First House har samarbeidet om. Men Stavn i NITO synes heller ikke planene om 100 til 150 arbeidsplasser i Tech Mahindra er noe å juble for.

Sven Tore Løkslid

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, har tro på at IT-selskapet Tech Mahindra skal slå seg ned i Telemark og skape nye arbeidsplasser.

Foto: Tom Marius Lorier Holen. Telemark fylkeskommune

– Nei, jeg synes kanskje det er litt kortsiktig tenkt. Kanskje oppgavene blir løst i noen år, før oppgavene blir flyttet ut av Norge. Da sitter det arbeidsledige igjen, på samme måte som det er arbeidsledige i dag, påpeker han.

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, sier at det vil overraske han dersom IT-selskapet har planer om å kun etablere seg i Norge i få år for så å flytte ut.

– Hvis det er tilfellet, må vi tenke oss nøye om, sier Løkslid til NRK.

Fylkesrådmann i Telemark, Evy-Anni Evensen sier hun kommer til å følge opp den mulige avtalen tett og har tro på en avtale som skaper flere arbeidsplasser.