Etter
i fjor sommer er det fortsatt ikke anbefalt å spise blåskjell langs deler av Oslofjorden. Prøver som er gjort av skjellene viser oljesøl.- Deler av skjærgården ble jo erklært ren allerede høsten i fjor etter ulykken. Man får kanskje litt mistillit til myndighetene som har sagt at de har ryddet opp, når det fortsatt er rester av olje i skjellene sier marinbiolog i
, Per-Erik Schulze til NRK.no.Likevel er han ikke overrasket over funnene.
- Det burde ikke være direkte overraskende. Erfaringene fra oljeutslipp andre steder i verden, også i Norge, er at du sliter med dette i mange år fremover, sier han.
- Det er ubehagelig
Etter at lasteskipet Full City havarerte i fjor sommer lakk det ut store mengder olje. Både fugler og frilufts-områder ble berørt av oljesøl. Naturvernforbundet mener det vil ta lenger tid enn først antatt før skjærgården er fri for forurensing. Flere hundre kilometer langs Skagerrakkysten kan være berørt av ulykken, mener Schulze.
LES:
LES:
Artikkelen fortsetter under videoklippet.
Nå er han bekymret over situasjonen.
- Det er ubehagelig fordi vi regner med at vi har en ganske ren skjærgård, og det er jo ofte det kystbyene lever av.
- Hvordan kan man se at skjellet er preget?
- Ofte kan kjøttet bli litt brunt eller sort, men det beste er å sjekke med
, sier Schulze.