Normal

Frykter for Maiers rekordbane

Til stor jubel skøytet Fred Anton Maier i mål som den aller første i verden under 7.30 på en 5000 meter. 50 år senere har jubelen stilnet på banen, men det er bråk i kulissene.

Fred Anton Maier

Fred Anton Maier gikk 5000-meteren på 7.28.1 den 4. mars 1965.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Nå er idrettsrådet i Notodden kommune bekymret for den videre driften av banen.

Idrettsråd

– Det er gjerne mellom 40–50 personer på skøytebanen på kvelder og i helger, forteller Jonny Pettersen.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Vi er bekymret for at det ikke blir lagt is på indre bane. For kommunen har vi fremhevet at det er viktig for den uorganiserte idretten at det finnes is på indre bane, sier en engasjert Jonny Pettersen til NRK.

På den indre banen er det plass til skøyteentusiaster i alle aldre, men den ytre banen er bygd for konkurranser og trening.

Lederen i idrettsrådet mener det er viktig å bevare banen også med tanke på dens historiske betydning.

– Det er klart det er nostalgi og kultur med skøyter på Notodden, spesielt med tanke på verdensrekorden.

– Rekrutteringen kan svekkes

Idrettsrådet er bekymret for at kommunens behandling av anlegget kan påvirke rekrutteringen i skøytemiljøene i byen.

– Dersom det blir slik vi er redde for og at det ikke kommer is på indre bane, vil det påvirke rekrutteringen til ytre bane.

Kan påvirke undervisningen

Lektor ved Høgskolen i Telemark (HIT), Torgeir Haug, mener lærerstudentene vil få et dårligere studietilbud dersom skøytebanen på Notodden forsvinner.

Høgskolelektor

Det blir styr med tanke på økonomi og transport om ikke driften av skøytebanen opprettholdes, sier høgskolelektor Torgeir Haug.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Vi har flere skøytekurs som studentene har i løpet av lærerutdanningene. Dermed blir vi avhengig av at enten kommunen eller idrettslaget Snøgg skøyter kan drifte dette anlegget. For å kunne gjennomføre vår fagplan er vi avhengig av en skøytebane. Dersom den ikke er her, må vi leie bane i Kongsberg.

Vil opprettholde driften

Teknisk sjef i Notodden kommune, Ragnar Frøland forteller at kommunen fremdeles er innstilt på å opprettholde driften av skøyteanlegget.

Teknisk sjef

Vi vil fremdeles bidra med tilskudd til videre drift, forteller Ragnar Frøland.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Det har vært møtevirksomhet det siste halvannet året på bakgrunn av at kommunen ikke skal drive anleggene i egen regi lenger.

Kommunen vil ifølge Frøland stå som eier, mens idrettsforeningene skal være ansvarlig for driften. Han er ikke enig i kritikken Pettersen retter mot kommunen.

– I og med at vi ikke skal drive anlegget selv, så sier det kanskje litt om prioriteringene. Samtidig er vi fremdeles oppført som eiere, så sånn sett kan jeg ikke si meg enig i kritikken. Det blir graden av prioritering vi snakker om her, avslutter Ragnar Frøland.

Maier oppslag i Telen 1965

Oppslag i avisa Telen 4. mars 1965 om Fred Anton Maier og hans verdensrekord på 5000-meteren på Notodden.

Foto: Eirik Haugen / NRK