NRK Meny
Normal

Frykter hjelpetilbud skal forsvinne

DRANGEDAL (NRK): I to år har et rehabiliteringsteam i Drangedal kommune tilbudt folk hjelp til å klare seg selv i hverdagen. Resultatene er gode, men fra nyttår kan det bli slutt på tilbudet. Det skaper bekymring.

Anne Kaasa

HAR FÅTT HJELP: For en stund tilbake falt Anne Kaasa i Drangedal stygt og ble lagt inn på sykehus. Hun har fått hjelp av et rehabiliteringsteam fra kommunen til å trene seg opp igjen, og treningen har foregått hjemme. Kaasa skryter av tilbudet.

Foto: Anita Moland / NRK

Etter et stygt fall for en tid tilbake trengte Anne Kaasa i Drangedal hjelp til å komme seg til hektene igjen. Fra å være hjelpetrengende med behov for hjemmesykepleie flere ganger om dagen, ble tett oppfølging hjemme fra et rehabiliteringsteam i kommunen redningen..

– Det var ikke så greit rett etter at jeg datt. Da var det en plage, men nå går det mye bedre fordi jeg har fått så mye hjelp, forteller Anne Kaasa.

Har hjulpet mange

Rehabiliteringsteam i Drangedal

Rehabiliteringseamet i Drangedal håper tilbudet vil bestå.

Foto: Anita Moland / NRK

Kaasa er en av 80 drangedøler som i løpet av de to siste årene har fått hjelp, og med 800 000 kroner til drift i året har teamet svært gode resultater å vise til.

– Av dem som fikk slik hverdagsrehabilitering først, er det 90 prosent som ikke trenger hjelpetjenester lenger. Også i gruppen av dem som fikk annen hjelp først, har bruken av andre hjelpetjenester gått ned, sier Elbjørg Lia Ettestad, hovedansvarlig for rehabiliteringsteamet i kommunen.

44 kommuner har deltatt

Rehabiliteringsteamet i Drangedal kom som et resultat av samhandlingsreformen. 44 kommuner i landet har deltatt i det statlige toårige prosjektet. Men nå kan tilbudet ryke. Drangedal kommune må spare, og rådmannen har ikke satt av penger til å videreføre driften.

– Det har blitt varslet en opptrappingsplan på rehabilitering som ikke har kommet. Vi håpet at den skulle komme i statsbudsjettet for 2016, men det gjorde den ikke. Nå er vi rett og slett i knipe, sier Lia Ettestad.

Hun er skuffet over at staten stiller stadig nye krav til kommunene uten at det følger penger med.

– Opp til kommunen

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase ved skrivebordet

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase, sier at kommuner som satser på rehabilitering sparer penger på det på sikt.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase, skryter av tilbudet og peker på at rehabiliteringsteamet har gode resultater å vise til. Allikevel understreker han at det nå er opp til kommunen om prosjektet skal videreføres eller ei.

– Dette har ligget i kortene hele tiden. Det er et tidsavgrenset prosjekt som kommunene skulle overta etter hvert.

Han sier videre at han ikke vil legge seg for mye opp i budsjettet til kommunen, men understreker at han tror kommunen vil spare penger ved å videreføre prosjektet.

– Det er helt opplagt at de som satser på rehabilitering tjener på det på sikt. Det fører etter hvert til mindre utgifter til pleie, omsorg og behandling, så det er lurt av kommunen å satse på rehabilitering.

Saken skal opp til behandling i Drangedal kommunestyre i kveld.

Rehabilitering Drangedal kommune

Anne Kaasa er fornøyd med oppfølgingen hun har fått av rehabiliteringsteamet. Her får hun hjelp av vernepleier Kjersti Bø.

Foto: Anita Moland / NRK