NRK Meny
Normal

Frykter de må tømme ut melken

Melkebønder kan risikere å måtte tømme ut flere hundre tusen liter melk dersom meklingen i meierinæringen ikke fører frem.

Kuer på beite
Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Melkebonde Line Ballestad i Skien er bekymret for hva som vil skje dersom det blir en konflikt.

- Jeg håper det blir en ordning og i alle fall ikke en langvarig streik, sier hun.

Leder av Gjerpen bondelag Atle Minnesjord, sier at bøndene ikke har råd til en slik løsning. En streik vil føre til at bøndene vil tape mye penger.

- Mange har investert mye i nye anlegg og må derfor ha inntektene, sier han.

Frist natt til lørdag

Meklingen mellom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA) har frist ved midnatt natt til lørdag, skriver NTB.

NNN vil ta ut 365 medlemmer ved fem av TINEs 53 anlegg, hovedsakelig ysterier, hvis ikke meklingsmann Inger Tellefsen greier å lose partene i havn i meieri-meklingen.

De fem anleggene i Brumunddal, Byrkjelo, Nærbø, Sømna og Verdal, ett i hver TINE-region, vil bli satt fullstendig ut av spill hvis det blir streik.

Må melke kuene

Mellom 2.000 og 3.000 melkeprodusenter vil berøres av en eventuell streik. 

- Vi har orientert produsentene om hvordan de i så fall kan bruke melken som for i denne perioden, sier kommunikasjonssjef Kari Raunedokken i TINE BA til NTB.

Hun sier videre at bøndene uansett må melken kuene sine, så det er melkebøndene som vil merke en eventuell streik best.

 

  • Kjørt til sjekk etter ulykke

    To kvinner i slutten av tenåra har blir kjørt til sykehuset for en sjekk etter en ulykke ved Voldskrysset i Skien, melder politiet. Personbilen kjørte av vegen og inn i en lyktestolpe.

  • Advarer mot tilbud

    Ikke alle Black Friday-tilbudene denne uka er så gode som de ser ut til å være. Nå advarer Forbrukerrådet folk mot å bli lurt. – Sjekk på nettet for å finne riktig førpris før du slår til, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.