NRK Meny
Normal

Fryktar lovlaust samfunn

Hovudmålet i den nye politireforma er å skape auka tryggleik der folk bur og ferdas i det daglege. Telemarksordførarar er skeptiske.

politireform
Foto: NRK

Det er organiseringa av gigantdistriktet Sør-Øst, Norges nest største politidistrikt, ordførarane i Telemark er skeptiske til. Dei fryktar at responstida blir lengre og at politiet ikkje vil vere til stades i distrikta.

NRK Telemark har snakka med fem av ordførarane i Telemark.

Skeptiske til reforma

– Eg er overbevist om at dersom det blir mindre politi her i Vinje, blir det lettare å gjere seg skuldig i lovbrot fordi sjansen for å bli teken er veldig låg. Det seier ordførar i Vinje, Jon Rikard Kleven.

– Når politimesteren presenterer statistikk over låg kriminalitet i Vest-Telemark, trur eg det er litt naivt å tru på dei tala, fordi når det ikkje er nok politi til stades er det lett at kriminaliteten ikkje blir oppdaga, legg Kleven til.

Fyresdals ordførar, Erik Skjervagen, er skeptisk til sentraliseringa.

Erik Skjervagen

Ordførar i Fyresdal Erik Skjervagen

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Eg er veldig skeptisk til den nye politireforma i det heile tatt. Dei seier at tenesta vil bli betre og føre til auka nærpoliti, det har eg dessverre ikkje noko tillit til. Det er klart det vil ha store negative konsekvensar. Vi har allereie sett at det er fritt fram for fleire typar kriminalitet, når politiet ikkje er til stades, seier Skjervagen.

Les også:

Behov for nærpoliti

I Midt-Telemark har dei tre kommunestyra i Nome, Sauherad og Bø vore tidleg ute med å vedta eit felles lensmannskontor.

Bjørg Tveito Lundefaret

Ordførar i Nome Bjørg Tveito Lundefaret

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Dette er viktig for oss, og me kjem til å kjempe saman for å få et felles kontor i Midt-Telemark. Det er eit stort distrikt, me har mange politisaker og mange utfordringar. Me har behov for eit godt nærpoliti, seier Bjørg Tveito Lundefaret, ordførar i Nome.

Unødvendig uro

Reaksjonane er klare og sterke frå kommunane i fylket. Men Christine Fossen, kommande politimeister i politidistrikt Sør-Øst meiner det er altfor tidleg å uroe seg for den nye reforma og politiets framtidige arbeid.

Christine Fossen

Kommande politimester i Sør-Øst Christine Fossen

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Vi har endå ikkje starta prosessen med korleis vi skal organisere det nye politidistriktet. I løpet av 2016 kjem vi til å involvere kommunane i dialog om korleis vi skal organisere polititenesta i distrikta på best mogeleg måte.

Ho forstår ordføraranes problemstilling, men seier at det er for tidleg å meine noko om det.

 • Godtar sand-bot

  Skien kommune godtar boten på 340.000 kroner
  for manglende rapportering av sanduttak på Geiteryggen. Styreleder Anita Ballestad i flyplasstyret sier de har svart Direktoratet for mineralforvaltning om at de aksepterer regninga.


  Sandkrater Geiteryggen
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • E18 åpen igjen i Bamble

  E18 ved Dørdal i Bamble er nå åpen i begge retninger etter berging av vogntoget. Føreren har forklart at det var en unnamanøver for et dyr som var grunnen til utforkjøringa, men politiet anmelder nå forholdet.

 • E18 stengt ved Dørdal

  E18 er nå stengt ved Dørdal i Bamble på grunn av berging av vogntoget som har kjørt i grøfta. Politiet opplyser at det ikke skal ta lang tid å fjerne vogntoget.

 • Vogntog i grøfta I Bamble

  Politiet er på vei til E18 ved Dørdal i Bamble hvor et vogntog har kjørt i grøfta. Trafikken blir dirigert på stedet, men det er ikke personskade. Bilen må imidlertid berges ut av grøfta.

  Vogntog i grøfta
  Foto: Veronica Westhrin / NRK