NRK Meny
Normal

Frokost får opp motivasjonen

Voksenopplæringa i Skien er bekymret for kostholdet til mange unge innvandrere. De mener mange er ukonsentrerte og har lite energi fordi de hopper over frokosten. Nå er det innført en ordning som viser seg å gi gode resultater.

Frokost ved voksenopplæringa i Skien

Biniam Andbrhan setter stor pris på å få servert frokost ved voksenopplæringa. Han mener det er både sosialt og bra for læringsutbyttet.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Det er tidlig morgen. Fortsatt en stund til undervisningen starter, men i lokalene til voksenopplæringa i Skien summer det med folk. Mange sitter sammen og spiser frokost.

Midt i rommet står ei tralle med brød, pålegg, juice og melk, kaffe og te. En av dem som har forsynt seg er Omar Abdallah.

– Det er deilig med frokost og det gir litt motivasjon til å komme seg tidlig på skolen, sier han.

Bekymret for kostholdet

De siste ukene har det blitt satt fram frokost fra kl. 8, to dager i uka. Det har allerede blitt et populært tiltak.

Mange av dem som kommer for å spise, forteller at de føler seg mer konsentrert og våken når de har fått et skikkelig måltid før skoledagen starter.

Les også:

De fleste som kommer som innvandrere til området, er innom voksenopplæringa her. De får grunnleggende norskopplæring og mulighet til å komme i gang med utdanningen som trengs for å fortsette på andre skoler.

Cecilie Ødesneltvedt

Cecilie Ødesneltvedt ved voksenopplæringa i Skien sier de har vært bekymret for kostholdet til flere av elevene ved skolen.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Rådgiver Cecilie Ødesneltvedt sier de var bekymret over at, spesielt unge menn, hadde et dårlig kosthold og kom på skolen uten mat.

– Vi så at det var en del som drakk energidrikker og andre ting enn det som er lurt. Spesielt de unge guttene kom med det eller uten å ha spist noe som helst.

Klar forbedring for elevene

Hun sier lærerne forteller at de har merket en klar forbedring, bare på de ukene som har gått siden ordningen ble innført. Hun mener det også er bra for miljøet på skolen.

– Jeg tror de opplever at det er godt å få spist frokost. Da har de mer å gå på når det gjelder læring.

Ordningen med frokost kommer til å fortsette framover. Det er blant andre Omar Ise glad for.

– Alle elevene kommer litt tidligere på skolen. Vi kan konsentrere oss og lære mer, sier han.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK