NRK Meny
Normal

Friske fyller legekontorene

SKIEN/PORSGRUNN (NRK): Mennesker som frykter at de er syke strømmer til legen. Helseangst er et økende problem der friske bekymrer seg for sykdom.

Casper Holmberg

Lege og medisinskfaglig ansvarlig på Skien legevakt Casper Holmberg sier flere og flere får helseangst.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Jeg pleier å sjekke meg støtt og stadig. Jeg liker å vite at alt er i orden, sier Birthe Fostvedt.

Fostvedt er blant dem som går til legen selv om hun er frisk. Og hun er ikke alene. Mange gjør som henne, oppsøker lege for å sjekke tilstanden.

Birthe Fostvedt

Birthe Fostvedt er blant dem som går til legen uten å være syk. – Jeg liker å sjekke at alt er i orden, sier Fostvedt.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er greit å ta en EU-kontroll på kroppen også, smiler Kristina Gajic.

Helseangst heter det når folk frykter sykdom.

– Det er en økende grad av helseangst i befolkningen, sier medisinskfaglig ansvarlig på legevakten i Skien.

Helseangst har tidligere blitt trukket fram som en av de viktigste årsakene til uføretrygd her i landet. Det kom fram i en studie ledet av Arnstein Mykletun ved Universitetet i Bergen.

– Helseangst er en forbausende sterk risikofaktor for å bli uføretrygdet, sa Mykletun den gangen.

Media skremmer folk

Overskrifter og innslag i media skremmer folk. Når de store avisene har forsider om flått eller kreft, og riksdekkende radio og TV forteller om ulike sykdommer sprer frykten seg.

– Nyheter som handler om helse gjør at mange folk tar kontakt. Gjerne overdrevet mye kontakt med helsevesenet og spesielt legevakten, sier Holmberg.

Les også:

Også på legekontorene merker de ekstra pågang av mennesker som frykter sykdom, uten at de selv egentlig er syke.

– Det er mange som ringer og ønsker en sjekk hos lege fordi de er redd for ulike sykdommer, sier Taran Solbakken på Solum legesenter i Skien.

Taran Solbakken

Taran Solbakken på Solum legesenter i Skien sier mange ringer fordi de ønsker en sjekk av helsen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Unge voksne

Det er oftest unge voksne mellom 20 og 40 år som oppsøker legen med sine bekymringer. At friske går til lege uten egentlig å være syke er problematisk.

– Ja, det kan være et problem. Vi har den kapasiteten vi har, og friske pasienter tar plassen fra de syke og det er selvsagt ikke bra, sier Holmberg.

Han sier helseangst er noe annet enn hypokondri.

– Hypokondri er noe helt annet enn helseangst. En hypokonder kjenner seg syk, mens en pasient med helseangst er redd for å bli syk, sier Holmberg.

 • Veier åpne

  Bjørntvedtvegen i Skien er åpnet igjen. Dette gjelder også i bakkene fra Holtesletta og ned mot Siljan sentrum der et vogntog sperret veien tidligere i ettermiddag. Fylkesvei 851 mellom Varland og Arabu er også åpen igjen etter uvær.

 • Stenger Bjørntvedtvegen

  Bjørntvedtvegen i Skien frå krysset Bjørntvedtvegen og Kjørbekkdalen til krysset Bjørtvedtvegen og Trommedalsvegen blir stengt i minst ein time grunna berging av to vogntog. Politiet er på staden.

 • Vogntog sperrar trafikken i Siljan

  Eit utanlandsk vogntog har mista kontrollen på svært glatt underlag i bakkane frå Holtesletta og ned mot Siljan sentrum og står på tvers og sperrer for annan trafikk. Politiet er på veg til staden. Veg trafikksentralen er varsla.

 • Forsinket søppeltømming

  Stort snøfall, slaps og is gjør tømmingen av avfallsdunker ekstra tung og vanskelig, melder Renovasjon i Grenland. Det kan bli noen forsinkelser, og de ber folk være tålmodige. Renovatørene kommer så snart de kan.