NRK Meny
Normal

– Helt feil om en frimurer blir ordfører

Tidligere frimurer Roger Karsten Aase reagerer på at en medlem av frimurerordenen kan bli ordfører i Porsgrunn.

Roger Karsten Aasen

Roger Karsten Aase reagerer på at en frimurer kan bli ordfører i Porsgrunn.

Foto: Kagge Forlag

– En frimurer vil alltid ha en ekstra agenda i forhold til mennesker som ikke er

frimurere, sier Roger Karsten Aase.

Aase var selv frimurer i mange år, og mener det er umulig å kombinere medlemskap i Frimurerordenen med ordførervervet.

– Han vil være inhabil i mange saker. For en frimurer vil alltid hensynet til Frimurerordenen komme først.

– Uproblematisk

Esben Storvand fra Høyre er frimurer, og er ordførerkandidat i Porsgrunn. Han synes selv det er en uproblematisk kombinasjon, og sier til avisa Varden at han ikke er veldig aktiv i Frimurerordenen.

Han sier videre til avisa at han aldri har latt sitt medlemskap i Frimurerordenen gå foran norske lover og regler, hverken i politikken, eller i jobben som lege.

Fikk ikke stille til debatt

Storvand sa først ja til å debattere saken på radioen mot Roger Karsten Aase, men etter noen minutter ringte han oss opp og sa at han likevel ikke ønsket å stille i debatt, fordi ledelsen i Frimurerlosjen i Norge hadde bedt ham om å la være.

Det mener Aase illustrerer hva som blir problemet på en god måte.

– Det er akkurat slik frimurerne opererer. Og når en medlem får ordre ovenfra følger han dem slavisk, sier Aase.

Mener Aase ikke er troverdig

Pressesjef i Frimurerlosjen Helge Qvigstad sier at Frimurerlosjen aldri kommenterer, eller deltar i debatter som dreier seg om enkeltpersoner eller enkelthendelser.

– Vi vil gjerne delta i debatter om habilitet og for å fortelle om losjen, men Roger Karsten Aase er ikke en vi vil debattere med, fordi han er ikke troverdig, sier Qvigstad.

Han sier videre at om Espen Storvand skulle bli ordfører i Porsgrunn, vil ikke Frimurerlosjen hindre ham i å delta i debatter.

– Enhver frimurer kan delta i de debattene de måtte ønske, sier Qvigstad.

– Frimurerne frykter meg

Aase tar påstanden om at han ikke er troverdig med knusende ro.

– Jeg har vært frimurer og vet hvordan ting foregår. Jeg vet hvilke lovnader frimurer må gi og hvordan en frimurer må underkaste seg ordenen. Frimurerordenen er derfor redd meg, og ønsker ikke å møte meg til debatt, sier Aase.

  • Får tre millioner til forskning

    Overlege ved Sykehuset Telemark Håkon Tobro har fått tre millioner kroner til forskning på slagbehandling. Forskningsmidlene skal brukes over flere år, og målet er at de skal bidra til en bedre slagbehandling i distriktene.

  • Fått i seg røyk

    En voksen og et barn tas hånd om av helsepersonell etter å ha fått i seg røyk etter en brann ved Øvre Sølen i Porsgrunn.

  • CO₂-lagring blir prioritert i EU

    Statoils plan om CO₂-lagring under havbotnen på norsk sokkel har fått status som eit prioritert prosjekt i EU. Planen er å lagre CO₂ på same måte ved norske industrianlegg, slik som Norcem i Brevik og Yara på Herøya.