NRK Meny
Normal

Fremdeles skogbrannfare

Skogbrannfaren langs kysten i Telemark er ikke avblåst. Til det har det vært for lite nedbør.

Skogbrann i Larvik.

Det er fortsatt skogbrannfare i Telemark, sier brannsjef i Bamble Morten Meen Gallefoss.

Foto: Egil Rønning

Brannsjef i Bamble, Morten Meen Gallefoss, sier at det ikke skal mye til før skogbrannfaren igjen er veldig høy.

– Det skal ikke mange dagene til med fint vær og god tørke, så er vi oppe i stor fare for skogbrann igjen. I hvert fall her på kysten så er det bare snakk om et par tørre dager.

Skog og mark må dynkes godt når det har vært en så tørr sommer som i år. Brannvesenet jobber ut ifra en skobrannvarsel, med en skogbrannindeks, som tar utgangspunkt i tre elementer. Nedbør, lufttemperatur og luftfuktighet.

– Nedbøren må være til stede og det har vi ikke hatt nok av, sier Meen Gallefoss.

Stor skogbrann kan også skje i Norge

Store brannmannskaper kjemper mot den verste skogbrannen i Sverige i moderne tid. Flammene har rasert store skogsområder, og 1.200 mennesker er evakuert. I dag tidlig ble det også klart at en person er omkommet som følge av brannen.

En slik stor brann kan også forekomme i Norge, sier Gallefoss.

– Det som er problemet er jo tørke over lang tid og vinden som sprer brannen raskt. Så dette er ikke til å kimse av.

Et regnskyll i går og i helga er ikke nok for landskapet her hjemme, og det betyr at brannvesenet må ta skogbrannfaren på alvor.

– Skogbrann får store konsekvenser, og koster store resurser. Vi har en god brannberedskap i Telemark, så jeg tror vi er godt forberedt, men det kan skje store stor branner her i Norge, som i Sverige nå.

God beredskap

Med en overhengende brannfare er det viktig å være godt forberedt, det er Telemark brannvesen, mener Meen Gallefoss.

Morten Meen Gallefoss, brannsjef i Bamble

Brannsjef i Bamble, Morten Meen Gallefoss, sier at de har godt brannberedskap.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi har et stort brannsamarbeid, med godt utstyr og mye øvelser. Vi må se på tvers av kommunegrensene og trekke resurser dit de trengs.

– Nå har direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap satt inn helikopter, så nå har vi i hvert fall to helikoptre og opp til fire, avhengig av hvor stor fare det er for brann. Det betyr at skogbrannberedskapen er styrket nasjonalt.

– Bruk hue i skog og mark

– 90 % av skogbranner er menneskeskapte. Det betyr at vi kan forebygge masse ved at vi bruker vett og hue sitt i skog og mark. Man må være veldig nøye med å slukke engangsgrillen for eksempel. Og når det gjelder åpen ild, så er det ulovlig fra 15. april til 15. september, sier Meen Gallefoss.

Brannsjefen ber alle om å varsle tidlig, dersom de oppdager brann. Han ber også om at man selv starter slukningsarbeidet.

– Har mann vann i nærheten kan man bruke det. Man kan brekke av et løvtre på ca. 2 meter, fjerne kvister og bruke dusken i enden til å trekke flammene tilbake til brannstedet. Og det er veldig viktig å bevare fatningen, sier Meen Gallefoss.

  • Stengt på grunn av fare for ras

    På fylkesvei 503 mellom Straume og Nutheim er veien i kveld blitt stengt på grunn av fare for ras.

  • Nyheter fra Buskerud, Vestfold og Telemark.
  • Nordberg blir kommunalsjef

    Erik Nordberg får tilbod om stillinga som kommunalsjef for helse- og velferd i Skien. Nordberg er 45 år, og jobbar no som fagsjef i helse- og velferdsetaten i Skien kommune.

  • Nyheter fra Buskerud, Vestfold og Telemark.