NRK Meny
Normal

Fra rusmisbruk til yoga

Tidligere sprøytenarkoman begynte med yoga. Nå er han instruktør for andre rusmisbrukere.

Yoga på Samtun

Denne helgen er det yoga for unge rusavhengige på Samtun i Sauherad i Telemark. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Samtun

Helge Roll-Lund har en fortid som sprøytenarkoman, og har gått mange år på metadon. Da han begynte med yoga for noen år siden, tok livet hans en ny vending.

Denne helgen er Roll-Lund yogainstruktør for unge rusavhengige på Samtun i Sauherad i Telemark.

Satser på en karriere

– Jeg traff Alexander Medin helt tilfeldig i Oslo, og han inviterte meg til sitt yogastudio. Det har forandret livet mitt totalt. Det har snudd hverdagen på hodet, for å være helt ærlig, sier Lund.

Helge Roll-Lund

Helge Roll-Lund sier at yoga har forandret livet hans.

Foto: NRK

Forskning viser at et sted mellom 70 og 80 prosent av personer med avhengighet også opplever psykiske lidelser. Roll-Lund var plaget med uro, og nettopp her spilte yoga en stor rolle.

– Det har gitt meg helsen min tilbake, det har stabilisert mye uro i sinn og kropp, sier Roll-Lund.

Yoga har nå gitt den tidligere rusmisbrukeren en mulighet for karriere.

– Jeg har nå en karriere og fremtid som trener, sier han.

Startet yoga for innsatte i fengsel

Alexander Medin har vært yogalærer i 17 år og har starta yogatrening for fengselsinnsatte. Nå underviser han også yoga på institusjoner for rusavhengige.

Sammen skal Roll-Lund og Medin undervise unge som sliter med rusavhengighet.

– Jeg hadde lyst til å prøve og se hvordan en disiplinert yogapraksis kunne hjelpe folk som satt i fengsel og folk som var avhengig av rus. Når du lærer mennesker å puste, å slippe opp i stivheter og blokkeringer de har i kroppen er det veldig mye positivt som skjer, sier Medin.

– Går ikke med yoga alene

– Er det så enkelt at yoga og trening kan få folk ut av rus?

– Nei det er det ikke, men det positive med en god yogapraksis er det at det gir deg bedre helse, øker fysisk og psykisk velvære og setter søkelyset på hvordan vi er som mennesker, hvordan vi er til stede i livet.

– Etter en stund får du kontakt med en kilde av liv, en glede som materielle goder aldri kan gi, sier yogainstruktøren.

Han har stor tro på at treningsformen kan være med på å bidra til en endring for de rusavhengige. Målet er at de kan starte på veien med et liv uten rus ved hjelp av yoga.

– Det jeg har sett hos de rusavhengige som jeg har jobbet med så langt, er at det setter i gang prosesser, de gjør konstruktive valg, og de ønsker å ta bedre vare på sin egen kropp og helse, sier han.

 • Jeger til avhør i dag

  Politiet skal avhøre jegeren som skjøt en fredet havørn i Fyresdal i november. Jegeren sier han skjøt i nødverge fordi ørnen var i ferd med å gå til angrep på sauene som gikk ute. Etter avhøret skal politiet bestemme om jegeren skal få et forelegg.

  Havørn skutt i Fyresdal
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Nei til soning i Fyresdal

  Stortingsflertallet stemte nei til å beholde den åpne fengselsavdelinga i Kleivgrend i Fyresdal. Arbeiderpartiets Lene Vågslid fikk støtte fra Senterpartiet og SV, men Høyre, Frp, Krf og Venstre sa nei til videre drift, skriver Vest-Telemark Blad.

 • Debuterer på landslaget

  15 år gamle Håkon Bråthen fra Skien debuterer på Norges U16-lag i ishockey. Landslaget skal spille mot Frankrike, Latvia og Danmark i Skien denne uka, skriver TA.

 • Havnet i elva etter utforkjøring

  En varebil kjørte av veien ved Grova i Drangedal like før 18.00 tirsdag kveld. Bilen havnet på taket i ei elv. Det var to personer i bilen. Begge ble kjørt til akuttmottaket ved Sykehuset Telemark med ukjent skadeomfang, den ene i luftambulanse.