Fra palmesus til statskupp

Et Skienspar befinner seg midt i Bangkok, der tanks og militære styrker preger gatene etter militærkuppet tirsdag.

Herman Strøm og Tonje Skåte Pettersen
Foto: Øyvind Nyborg

For Herman Strøm og Tonje Skåte Pettersen ble det et lite sjokk å komme til den Thailandske hovedstaden onsdag.

- Det er jo en overgang å gå fra palmesus til statskupp, sier Herman Strøm (28).

 

Enorm kontrast

 

Veisperring Thailand
Foto: Øyvind Nyborg

Det unge paret kom til Bangkok med buss, rett fra late dager på ferieøya Ko Samet lenger sør i Thailand. Kontrasten ble enorm.

- Vi ble veldig overrasket. Thailand har jo virket så stabilt, og det har vært så enkelt å reise rundt alle de gangene vi har vært her før, sier Tonje Skåte Pettersen (28).

Tungt bevæpnede soldater og tanks bevokter gatekryss og offentlige bygninger i Bangkoks gater. Deler av byen er spøkelsesaktig tom etter militærkuppet tirsdag.

- I en del store kryss er det militære poster, og like rundt hjørnet her så vi en tanks, sier han.

Ikke redde

Planene om shopping i Thailands hovedstad måtte de legge på hylla.

- 90 prosent av butikkene var jo stengt. Det er stille i gatene, sier de to.

Soldater ved veisperringen rundt om i byen har knyttet et gult bånd til geværløpet sitt og noen har røde roser i uniformen. Kuppet ser fredelig ut. Likevel får nordmenn i Thailand beskjed om å ligge unna ansamlinger av mennesker.

- Vi har egentlig ikke blitt redde, sier hun.

- Alle vi har snakket med i dag har ikke rådet oss til å holde oss på hotellet. Inntrykket er at det er veldig normalt, trass i at det er så stille i gatene, fortsetter han.

Business som vanlig

I Kosan road, gaten som er mest kjent for alle ryggsekkturistene, alle barene og reisebyråene, er det likevel business som vanlig. Hun kjøper grillspyd fra en gategrill. Både hun og Herman Strøm studerer i India. Hun må fornye visumet sitt.

- Hvis reisebyrået som ordnet med visumet hadde vært stengt, så hadde vi måttet utsette reisen tilbake til Bangalore, sier hun.

I dag håper de to at flyene på flyplassen i Bangkok går som de skal og at de kommer seg videre til India. Først ved juletider er de tilbake i Norge.

 - Jeg sendte en e-post til mamma om at alt er ok, sier hun.

- Vi må bare følge med og se hva som skjer, men i Kosan road så føler jeg meg slik jeg pleier å ha det i Thailand, avslutter Herman Strøm.