NRK Meny
Normal

Forskere:– Fotballtalenter trener for mye

SKIEN (NRK): Norske fotballtalenter blir skadet og mister motivasjonen før overgangen til seniorfotballen. Det viser en ny studie.

Barnefotball

Norske fotballtalenter trener for mye, ifølge forskere (illustrasjonsbilde).

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Ifølge Forskning.no kan den totale aktivitetsbelastningen bli så stor at det hindrer unge spillere i å utvikle talentet sitt.

Mange av juniorspillerne er skoleelever. De går ofte på idrettsfag, idrettslinjer og toppidrettsgymnas. I tillegg til stor treningsbelastning spiller elevene ofte for flere lag.

Stig Arve Sæther og Nils Petter Aspvik

Universitetslektor i idrettsvitenskap ved NTNU, Stig Arve Sæther, har sammen med kollega Nils Petter Aspvik forsket på talentutvikling i fotball.

Foto: Privat

– Det blir større risiko for skader og at spillerne kan miste motivasjon til å ta steget over til seniornivå, sier universitetslektor i idrettsvitenskap ved NTNU, Stig Arve Sæther.

Han mener noen må ha ansvar for å overvåke totalbelastningen for spillerne, enten klubbene eller skolene.

Les også: Mener Norge mister fotballtalenter

– Feil trening

Arne Sandstø

Spillerutvikler og assistenttrener i Odd, Arne Sandstø.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Spillerutvikler og assistenttrener i Odd, Arne Sandstø, mener mange toppidrettsgymnas og idrettslinjer på videregående skoler satser på feil trening.

– Elevene må først gjennom fulle fotballøkter ved skolene på formiddagen. Deretter blir det en ny fotballøkt med klubben på ettermiddagstid. Det fører til store belastningsskader.

Sandstø mener skolene bør satse mer på styrketrening.

– Det er mange fotballspillere som kommer opp på A-lagsnivå og som må begynne å jobbe med styrke.

Odd har flere elever fra Toppidrettsgymnaset i Telemark i stallen. Sandstø sier at klubben har full kontroll på hva slags belastning disse spillerne har.

– Bør trene mye

Lasse Jørn Fredriksen

Hovedtrener i fotball ved Toppidrettsgymnaset i Telemark, Lasse Jørn Fredriksen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Hovedtrener i fotball ved Toppidrettsgymnaset i Telemark, Lasse Jørn Fredriksen, sier skolen prøver å ha oversikt over elevenes belastning så godt det lar seg gjøre.

– Utøverne skal trene mye, men de skal trene riktig. Da unngår vi skader.

Skolen har samtaler med spillerne og sjekker treningsdagbøker for å få oversikt over elevenes treningsbelastning.

 • Nei til eigedomsskatt

  Både Seljord og Vinje seier nei til å innføre eigedomsskatt no. Vinje seier nei mot røystene til SV, medan Miljøpartiet Dei Grøne var det einaste partiet som røysta for å innføre skatten i Seljord.

 • 24 millioner til Vinje-senteret

  Vinje kommunestyre vedtok i dag et budsjett som gjør at byggingen av Vinje-senteret kan starte i 2018. Senteret skal holde til i nedlagte Vinje skule. Kostnadene på ombygging og tilbygg er regnet til vel 24 millioner kroner.

 • Vegvesenet tar sitt ansvar

  – Vi tar vår del av ansvaret, sier Tore Kaurin i Vegvesenet. En fotnote i Vegvesenets rapport om utbygging av Lannavegen i Nome har blitt oversett siden 2015, og det betyr at det nå mangler minst 90 millioner kroner til byggingen.

  Avdelingsleder i Statens vegvesen, Tore Kaurin
  Foto: Hina Aslam / NRK
 • Vestfold-ja til sammenslåing

  Vestfold fylkeskommune har akkurat fattet et enstemmig vedtak om sammenslåing med Telemark. Telemark har tidligere gjort samme vedtak.