NRK Meny
Normal

Trekker ut over hundre mann

Forsvaret trekker tilbake mer enn hundre mann som er engasjert i arbeidet med å fjerne oljesøl.

Oljesøl fra Full City
Foto: Anita Moland / NRK

Aksjonsledelsen i Langesund, som har ansvaret for opprydningen av oljesølet langs strendene, fikk i ettermiddag beskjed om at Forsvaret fra mandag trekker tilbake mer enn 100 mann fra arbeidet i Langesund.

Det kan bety at arbeidet blir kraftig forsinket.

Statsministeren har tidligere sagt at det ikke skal stå på penger i opprydningsarbeidet. Nå - to dager etter statsministerbesøket - får de en annen beskjed.

- Det setter oss tilbake

Finn Flogstad

Havnedirektør Finn Flogstad.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Finn Flogstad, leder av IUA ( (Interkommunalt utvalg for akutt forurensing) i Telemark, er frustrert.

- Dette setter oss i en veldig vanskelig situasjon. Det er ikke et gunstig tidspunkt å få denne beskjeden nå rett før helgen, sier han.

Han vet foreløpig ikke årsaken til at Forsvaret trekker seg ut.

- Vi kommer ikke til å surmule, vi kommer til å søke andre som kan hjelpe til, men det gjør vanskelig arbeid enda vanskeligere. Det setter oss tilbake, sier han.

NRK har foreløpig ikke fått tak i kommentarer fra politikere i regjeringen om denne saken.

LES ALT OM OLJEKATASTROFEN I LANGESUND

Helene M. Lassen, underdirektør i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet, sier at fiskeriministeren og forsvarsministeren har løpende kontakt om saken.

- Både sjøheimevernet og landheimevernet har bistått i akuttfasen. Det vil bli gjort en ny vurdering på mandag. Hvis situasjonen da fremdeles er prekær, må vi vurdere om vi har mulighet til å forlenge HVs bistand til forurensingsmyndighetene, sier Lassen.

Akuttfasen er ikke over

Thomas Granfeldt, som er nestkommanderende i i IUA-Telemark under aksjonen, sier akuttfasen så langt fra er over.

- Så lenge det er olje ombord i skipet og vi ikke har full kongtroll på all olje, er det en akuttfase, sier han. Det vil være svært uheldig dersom vi får nye påslag av olje på land og ikke kan aksjonere raskt, sier Granfeldt.

- Det er også en av årsakene til at IUA denne helgen setter inn rundt 100 frivillige i tillegg til alle som er i innsats fra før, sier han.

Sendt rekvisisjon til Sivilforsvaret

IUA Telemark har sendt en rekvissjon til Sivilforsvaret hvor de ber om ca. 100 personer til oppryddingsarbeidet, blant annet fordi forsvarets mannskaper trekkes ut mandag.

- Vi har fått tilbakemelding om at rekvisisjonen er motatt, men at det er problematisk å stille mannskap, sier IUA-leder Finn Flogstad.