NRK Meny
Normal

Forsøkt svindlet etter skilttyveri

Per Furuvald Vik fra Porsgrunn fikk plutselig postkassen full av regninger for bompasseringer – helt andre steder i landet enn der han hadde vært.

Per Furuvald Vik

Per Furuvald Vik endte med mange regninger etter at kjennetegnet på bilen hans ble kopiert og satt på en annen bil.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Identitetstyveri brer om seg, og svindlerne er kreative. Det fikk en bilist i Telemark kjenne på kroppen da han fikk regninger fra bomselskaper flere steder i landet.

Nektet å betale

Problemet var bare verken han eller bilen hans hadde vært der.

– Det var bare noen måneder siden jeg kjøpte bilen, og den hadde ikke vært langt av gårde, sier Per Furuvald Vik.

– Jeg skjønte at det bare måtte være tull, sier han.

Han bor landlig til utenfor Porsgrunn, og kjører stort sett i nærområdet. Stor var overraskelsen rundt påsketider da det tikket inn regninger fra bomselskap etter bomselskap.

Da han nektet å betale, fikk han tilsendt bilder fra bomselskapene.

– Her er alle bildene, sier han og viser dem til NRK.

– Jeg så meg nødt til å gå til politiet og anmelde saken.

Stadig flere tyverier

For politiet er ikke dette noe nytt. Identitetstyveri griper stadig mer om seg.

– Det har vi dessverre erfart. Det stjeles stadig flere kjennetegn fra biler rundt omkring, sier Tor Egil Syvertsen i Telemark politidistrikt.

I dette tilfellet var ikke bilskiltene stjålet, de var kopiert og satt på en prikk lik bil. Den eneste forskjellen var at svindelbilen hadde takgrind.

Målet for kjeltringene er nok delvis å slippe å betale bompenger og fartsbøter, men vel så viktig er det nok å slippe politiets oppmerksomhet.

– Når det gjelder mobile vinningskriminelle så er det helt klart et poeng for noen av dem å sette på falske, norske kjennetegn på bilene sine, for å skjule for politiet at det er en helt annen nasjonalitet, sier Syvertsen.

Saken mot Vik er nå lagt vekk. Bildene var så dårlige at bilføreren ikke var synlig. Han har nå fått nye skilt til bilen.

– Jeg håper jeg er ferdig med den saken, sier Vik.

 • Utsetter pensjonisttilværelsen

  Rådmann i Tinn kommune, Rune Lødøen, fortsetter i jobben fram til 1. april. Lødøen skulle etter planen gå av med pensjon ved nyttår, men ifølge RA fortsetter han i noen måneder fordi kommunen ikke har funnet en ny rådmann ennå.

 • Utforkjøring på E18

  To personer er kjørt til sykehus for sjekk etter en trafikkulykke på E18 i Porsgrunn ved 7-tiden lørdag morgen. Bilen kjørte av vegen ved avkjøringsrampen til Heistad. Politiet mistenker promillekjøring.

 • Vogntog sperret E134

  Tre utenlandske vogntog sperret trafikken på E134 ved Vinje kyrkje i natt. To av vogntogene hadde først stoppet opp i en motbakke. Det tredje vogntoget forsøkte å kjøre forbi, men satte seg fast i motgående. Politiet har beslaglagt sjåførens førerkort. Ett av de andre vogntogene har fått kjøreforbud fordi det mangler kjetting.

 • Anmeldt etter utforkjøring

  Ingen ble skadet da en bil kjørte av veien ved Finndalsåsen i Skien ved 22-tiden fredag kveld. Ifølge politiet var det ikke glatt på stedet, og føreren av bilen er anmeldt for brudd på vegtrafikkloven.