NRK Meny
Normal

Forsker: Skjerpet konkurranse om narkotika

Det blir tøff konkurranse om narkotika-markedet når Bandidos og Hells Angels har etablert seg i hver sin nabo-by. Det sier professor Petter Gottschalk, som forsker på de kriminelle MC-miljøene.

Bandidos Norway

OMSTRIDT: Det har kokt rundt Bandidos i Skien etter at MC-klubben for to uker siden ble tatt opp som fullverdig medlem av Bandidos Norge. Illustrasjonsfoto:

Foto: Holmberg, Bjørn-Owe / Samfoto

– Det viktigste for de såkalte én-prosent-klubbene er markedet for narkotika, et marked som er svært lukrativt. Og da er jo de to klubbene konkurrenter på det markedet, sier han.

Petter Gottschalk er professor ved Handelshøyskolen BI og har skrevet flere bøker om de kriminelle MC-miljøene.

Får ryggdekning

Petter Gottschalk

GOD STRATEGI: Forsker Petter Gottschalk mener Skien kommune har valgt riktig strategi for å bli kvitt MC-klubben.

Foto: Nicolas Tourrenc

– Det at Bandidos i Skien blir fullverdig medlem i Bandidos Norge betyr at klubben får bedre ryggdekning til å konkurrere i markedet. Da spiller geografi en ganske stor rolle, sier forskeren.

Noen voldelige konfrontasjoner tror han ikke det blir.

– Konkurransen foregår primært med ikkevoldelige midler, så jeg kan ikke se at det blir noe gjengoppgjør av den grunn.

Skiensordfører Hedda Foss Five har sagt at de vil bekjempe MC-klubben så raskt som mulig. Torsdag presenterte politiet og kommunen sine planer og Gottschalk har tro på kommunens strategi.

Politiet og kommunen bekymret over Bandidos

Kan friste ungdommen

– Jeg tror det at kommunen skulle gjøre det utrivelig for klubben å holde til i Skien og bøtelegge der de kan, er helt riktig fremgangsmåte.

Hedda Foss Five

GJØR LIVET SURT: Skiensordfører Hedda Foss Five vil gjøre det utrivelig for MC-klubben å holde til i kommunen.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

I tillegg mener han næringslivet bidra ved for eksempel å nekte dem adgang til utesteder. Ikke minst sier Gottschalk det er viktig at tenåringsjenter ikke blir med på fester med klubbmedlemmene.

– Det er jo fester som er langt verre enn vanlige russetreff.

– Hva tror du det vil gjøre med ungdomsmiljøet der disse klubbene holder til?

– De kan i verste fall få forbilder som er skadelige. De fleste medlemmene av én-prosent-klubbene lever av kriminalitet og hvitvasker det inn i lovlige virksomheter. Noen av dem kan etter hvert bli ganske velstående. Når ungdom i nabolaget ser dette kan de bli fristet til å velge den gale siden av loven, sier Gottschalk.

Bekymret når det er stille

Forskerens erfaring er at jo mindre støy det er rundt en MC-klubb desto mer skadelig virksomhet er det sannsynligvis som foregår.

– Så det er egentlig størst grunn til bekymring rundt MC-miljøet når det ikke er bråk?

Robin Kåss

STØTTER OPP: Porsgrunnsordfører Robin Kåss frykter ikke konfrontasjoner mellom Bandidos i Skien og Hells Angels i Porsgrunn.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Ja, for da tror man at det ikke skjer noe, sier han.

Ordfører Robin Kåss sa før helgen at han ikke frykter konfrontasjoner mellom Bandidos i Skien og Hells Angels, som holder til i Langangen.

– Nei, det gjør jeg ikke. Dette er et sted hvor det er trygt å bo. Men det er viktig at vi er obs på det som skjer, at vi samarbeider godt med politiet. Og at vi støtter opp om det arbeidet som nå gjøres i Skien, sier ordføreren.

 • Ransforsøk med øks

  To menn har forsøkt å slå inn døra til urmaker Saastad i Storgata i Porsgrunn. Politiet melder at de to rømte fra stedet i retning Frednes og Herøya i tre mindre biler. En av bilene er en liten svart CF registrert Peugeot. Politiet ber om tips.

  Ransforsøk urmaker Saastad
  Foto: Sigmund Bolme / NRK
 • Villmannskjøring på ATV

  En mann ble kastet av ATVen han kjørte, og brakk beinet da han forsøkte å rømme fra politiet i Bø, klokken 3 i natt. Mannen kjørte uten førerkort, og politiet mistenker at han kjørte i ruspåvirket tilstand.

 • Bekymret for Kokain

  Politiet i Grenland er bekymret over økt Kokainbruk blant ungdom. Politibetjent Vegard Robertsen i ungdomsavsnittet ved Sør-øst politidistrikt, sier til TA at det har blitt en utfordring at ressurssterke ungdommer har et økt forbruk av narkotiske stoffer.

  Kokain
  Foto: NRK
 • 120 dagers fengsel

  En mann fra Rjukan er i Aust-Telemark tingrett dømt til 120 dager fengsel for flere brudd på narkotikaloven og vegtrafikkloven. I tillegg mister han sertifikatet for alltid, og må betale en bot på 20.000 kroner. Mannen har oppbevart og brukt narkotika, og kjørt bil i påvirket tilstand.