Forsker: – Håndballandslaget jobber på en unik måte

Det norske håndballandslagets suksess er resultatet av en unik oppskrift, mener en forsker. I kveld møter de norske jentene Montenegro i OL i Rio.

Kari AAalvik Grimsbø, Emilie Hegh Artzen, Veronica Kristiansen, Nora Mørk Heidi Løke, Mari Molid, Li

Erfaringene til hver og én spiller på det norske håndballandslaget er hemmeligheten bak Norges suksess, mener forsker.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det som kjennetegner det norske håndballandslaget er at de gang på gang viser at de jobber hardt og at de jobber på en måte som gjør at de presterer.

Liv B. Hemmestad

Liv B. Hemmestad arbeidet tett med det norske håndballandslaget og fulgte dem i felten fra 2006.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Det sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Liv B. Hemmestad, som har doktorgrad på håndballjentene.

Hemmestad begynte å forske på laget i 2003, da hun ble invitert inn i et forskningsprosjekt i regi av Norges idrettshøgskole.

Selv om doktorgradsavhandlingen er levert følger Hemmestad jentene fra avstand i årets OL i Rio. Hun mener mesterskapet til nå har vist at Norge, nok en gang, stiller med et godt lag.

Ser på OL som en klatreetappe

En av grunnene er den unike måten å arbeide på. Hemmestad sier håndballaget ser på OL-mesterskapet som en klatreetappe, der hver kamp er en mulighet til å skaffe seg erfaringer om hva de bør forsterke og forbedre.

– Dette laget mener jeg er spesielt rå på å ta med seg det de er gode på, i tillegg til å se på hva de kan forbedre i forhold til den tiden de har til rådighet, sier Hemmestad.

Hva ble gjort etter tapet mot Brasil?

– Fokuset her ble antall mål som ble sluppet inn. Derfor ble fokuset etter kampen på forsvar- og keeperarbeid, sier Hemmestad.

Det viktigste er at utøveren blir en ekspert på seg selv.

Liv B. Hemmestad, førsteamanuensis ved HSN
Emilie Hegh Arntsen

Kampresultatet mot Brasil ble 28–31 og antall mål bakover ble hovedfokus etter kampen, mener Hemmestad.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Involverer spillerne

Hemmestad mener også lederstilen bak det norske håndballandslaget er spesiell.

– Spillerne blir sett på som en viktig kunnskapsressurs som blir involvert i egen utvikling, både i trening og i konkurranse, sier hun.

Håndball Norge-Brasil.

Lederstilen bak det norske håndballandslaget er en viktig del av suksessen, mener forskeren.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Forberedelse, gjennomføring og evaluering går i en spiral forklarer Hemmestad. Kveldens kamp mot Montenegro er et eksempel:

– En del av forberedelsene har vært å bearbeide den forrige kampen. På spillemøtet ser laget på både seg selv og på motstander og igjen så er spillerne involvert i alle deler av prosessen.

Hvorfor er dette en god måte å jobbe på?

– Det viktigste er å få frem hva spillerne opplever skjedde og hvorfor det skjedde, slik at de selv kan ta med seg den erfaringen videre og eie det når de går ut på banen neste gang, sier Hemmestad.

Mener toppidretten kan lære av håndballaget

Hemmestad syns det er vanskelig å si noe om dette håndballaget fremfor tidligere norske håndballandslag. Hun mener likevel at laget er et godt eksempel på at oppskriften til det norske håndballandslaget fungerer.

Hun tror oppskriften vil bli viktig for norsk toppidrett i tiden fremover:

– Når vi går noen år frem i tid tror jeg vi vil se at måten dette laget jobber på har gjort en stor forskjell i norsk toppidrett, sier hun.