Formel 2 på "Ælva"!

På elva i Porsgrunn er det duket for et matchrace mellom to båter. Foran rådhuset kommer båtene til å kjøre i 200 km/t.

På elva foran rådhuset i Porsgrunn er det duket for et matchrace mellom to båter som kommer båtene til å kjøre i 200 km/t.

Lørdag er det klart for Grenland Grand Prix 2015, og Stian Slåttedalen skal kjøre sitt første løp i Norge i F2 klassen.

– Det blir veldig spektakulært på den smale elva. Mye moro og show for publikum, sier Stian Slåttedalen fra Skien.

Første løp

Stian Slåttedalen

Stian Slåttedalen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Lørdagen starter med trening for båtførerne. Og ut på dagen blir det konkurranser i flere kategorier. Motstanderen til Stian Slåttedalen i formel 2 klassen er Tobias Munthe Kaas fra Nesodden. De har aldri møt hverandre før.

– Jeg er veldig spent. Det blir mitt første løp i formel 2 her i Norge. Det er vanskelig å si hvordan det går. Det er mange ting som spiller inn. Både for meg som fører, og alt utstyr og teamet som må fungere optimalt. Det hadde vært morsomt å kunne gi Tobias stor konkurranse. Det hadde vært veldig moro, sier Stian Slåttedalen.

Tobias Munthe Kaas har kjørt denne klassen i 3 år nå.

Formel 2 båt

225 hestekrefter sparker fra

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Katamaran

Formel 2 båter er en 16 fots katamaran med lukket cockpit der du sitter fastspent med en seks-punkt sele. Bak på båten står en 225 hestekrefters motor. På elva kommer de til å passere 200 km/t. Farten øker fra 0 – 100 km/t på 3,5 sekunder.

– Det er selvfølgelig alltid litt risiko med båtsport. På alle løp vi kjører, er sikkerheten hovedfokus. Og den er veldig godt ivaretatt. Det er ikke noe vi er redde for når vi kjører, sier Slåttedalen.

Og 225 hestekrefter kommer til å bli hørt i byen når de er i aksjon.

– Det bråker en del. Vi kommer til slå litt lyd fra oss. Det er morsomt å se på båter som går så fort, sier Slåttedalen.

De kommer til å kjøre i en rundbane på 1800 meter. Og de andre klassene som det skal konkurreres i er GT 30 & V 25, GT 15, P750 Thundercat, F4.

Elven kommer til å bli stengt mesteparten av dagen. Men arrangørene kommer til å slippe gjennom vanlig båter på fastsatte tider.

Formel 2 båt

Formel 2 båt

Foto: Lars Tore Endresen / NRK