NRK Meny
Normal

Forlater kjæledyr for å nyte sommeren

Ferieklare nordmenn reiser fra dyrene sine uten tilsyn, og frivillige organisasjoner sliter med kapasitet til å hjelpe alle de forlatte dyrene. – Problemet blir større og større, forteller leder i Redd dyra Telemark, Karin Nilsen.

Redd dyra Skien

En de rundt 40-50 kattene hos Redd dyra Telemark som har blitt forlatt og venter på adopsjon.

Foto: Redd dyra Skien

Leder i Redd dyra Telemark, Karin Nilsen, er sjokkert over hvor skjødesløse dyreeiere blir i ferien.

Karin Nilsen

– Helt ufattelig at folk behandler dyra sine på den måte, sier Karin Nilsen, leder i Redd dyra Telemark.

Foto: Privat

– Det er helt uforståelig, når folk flytter fra de, bare drar på ferie og ikke tar de med seg når det skal hjem, det er trist. Andre bare setter de ut også, og de klarer seg ikke alene. At folk kan gjøre sånt er bare ufattelig, sier hun.

Redd dyra Telemark jobber hovedsaklig med stell og omplassering av katter og kattunger som eierene har forlatt.

Redd dyra

En de rundt 40-50 kattene som i dag venter på adopsjon hos Redd Dyra i Skien.

Foto: Redd dyra Skien

– Er det spesielt mye nå på sommeren?

– Ja, det er det. I forhold til tidligere år har det hvertfall ikke blitt bedre, sier Nilsen.

Hun forteller at de sliter med å hjelpe alle dyrene som blir forlatt.

– Vi har for mange katter. Vi er avhengig av at folk adopterer, og det er det jo ikke akkurat sesong for. I tillegg kommer det jo inn flere forlatte katter og kattunger nå på sommeren.

Avliver friske dyr

Heidi Stenstad, veterinær hos AniCura Dyreklinikken Telemark opplever at det også kommer inn friske dyr som eierne ønsker å avlive.

AniCura Dyreklinikken Telemark

Heidi Stenstad, veterinær hos AniCura Dyreklinikken Telemark forteller at de noen ganger også får inn friske dyr som eieren ønsker å avlive. – De prøver vi å omplassere, så langt det lar seg gjøre, sier hun.

Foto: AniCura Dyreklinikken Telemark

– Vi gjør det. Om det har med ferie å gjøre, private situasjoner, ting som ikke fungerer i familielivet eller «beleilige» allergier, så er det dessverre sånn noen ganger, sier Stenstad.

Les også: Mange dyr sliter i sommervarmen

Stenstad tror at problemet sannsynligvis er større i de store byene.

– Kanskje de ikke kjenner naboen så godt for eksempel, slik at de ikke får noen til å passe dyrene, og da blir det kanskje lavere terskel for å avlive. Det er jo fordelen med å være litt ute på landet sånn som oss, folk har flere back-up planer. Med det er jo ikke alt vi ser heller, så det er mulig at noen tar saken i egne hender også dessverre, sier hun.

Vil omplassere dødsdømte dyr

Så langt det lar seg gjøre prøver klinikken heller å omplassere alle friske dyr.

Redd dyra

– De er så fine og omsorgsfulle dyr, det er helt ufattelig at noen bare forlater dem, sier Nilsen.

Foto: Redd dyra

– I de tilfellene der det kommer inn dyr vi føler fortjener en ny sjanse, og eieren kanskje ikke har undersøkt alle mulighetene, så har vi heldigvis godt samarbeid med organisasjoner som Redd dyra og Stjerterom og prøver å gjøre det selv på klinikken, men det er jo ikke noen god løsning, sier Stenstad.

Stenstad har inntrykk av at til tross for dette, så har folk likevel blitt flinkere til å ta vare på dyrene sine.

– Heldigvis så har folk blitt såpass godt utdannet i det å for eksempel kastrere hannkattene sine, og tenker seg bedre om før de skaffer seg et kjeledyr. Der ser vi en bedring faktisk, avslutter hun.

 • Vassproblem i Tinn

  Tinn kommune har problem med vasstilførselen i Skinnarbuområdet. Om lag 30 hytteabonnentar er utan vatn. Kommunen har fleire folk i arbeid for å løyse problemet så raskt som mogleg.

 • To til Ullevål i luftambulanse

  To personar er sendt med luftambulanse til Ullevål universitetssjukehus etter ein kollisjon på Bolkesjø i dag. Ulukka skjedde under ei forbikøyring, og politiet har beslaglagt førarkortet til ein av sjåførane.

 • Protesterer mot Intercity-utsetjing

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid ber Stortinget gripe inn for å hindre at utbygginga av Vestfoldbanen blir utsett. Dersom arbeida i Vestfold blir utsett risikerer Telemark å måtte vente på intercity-samband til 2035, seier Sven Tore Løkslid.

  Sven Tore Løkslid. AP
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Skagerak tener store pengar

  Skagerak Energi får eit årsoverskot på 1,66 milliardar kroner før avskrivingar. Det er ein auke på 27 prosent frå året før. Høge kraftprisar og reduserte kostnader er årsak til at innteninga aukar, seier konsernsjef Knut Barland.