NRK Meny
Normal

Får dramatisert egne tekster

Porsgrunn (NRK): For tiden har Grenland friteater besøk av femten forfatterstudenter fra Høgskolen i Telemark. Under besøket får forfatterstudentene dramatisert egenkomponerte scener.

Skuespillere

Skuespillere dramatiserer en av forfatterstudentenes tekster.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Når NRK Telemark besøker friteateret i Grenland, er skuespillere i full gang med å dramatisere forfatterstudentenes tekster. Studentene selv følger spent med på dramatiseringen av stykket.

Før ankomst har studentene fra Høgskolen i Telemark (HIT) skrevet hver sin scene. Denne scenen vil under besøket bli lest, diskutert og dramatisert på friteateret.

– Vi er her for å lære å skrive dramatekster, men også for å se tekstene våre bli dramatisert. Vi får erfaring med hva som skjer med teksten når vi gir dem til skuespillerne, sier forfatterstudent Eskil Kjos Fjell.

Ikke skrevet mye dramatikk

Fjell syntes det er lærerikt å se sin egen tekst bli dramatisert av skuespillere.

Forfatterstudenter

Forfatterstudentene (fra venstre) Karl Emil Rosenbæk og Eskil Kjos Fjell.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Først og fremst er det morsomt å se tankene sine fremført på en scene, men det er også uvant, innrømmer han.

Han forteller at ikke mange av forfatterstudentene har skrevet mye dramatikk før.

– Det blir veldig rett på, uten altfor mye forberedelser. Veldig få av oss har skrevet mye dramatikk fra før, forteller han.

Liv, død og kjærlighet

Fjell forteller at tekstene kan handle om mye forskjellig.

– Temaene varierer fra student til student. Jeg selv skrev om relasjoner mellom mann og kvinne, som går på temaer som liv, død og kjærlighet.

Les også: Frykter rivenekt gir dumpingpris på teateret

Les også: – Flere må betale for Teater Ibsen

Langt samarbeid

Anne Sophie Erichsen, regissør og skuespiller ved friteateret, forteller at de lenge har hatt et samarbeid med forfatterstudiet ved HIT.

Resigør og skuespiller

Regissør og skuespiller ved Grenland friteater, Anne Sophie Erichsen.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Vi har hatt et samarbeid i rundt 20 år, sier hun.

Erichsen forklarer at studentene får en oppgave i forkant av besøket.

– Studentene får en oppgave om å skrive et lite stykke dramatikk, som de skriver i samarbeid med en dramatiker som underviser ved høgskolen. De leverer deretter sine stykker til oss, og deretter bestemmer vi hvem som skal ha regi og spille de ulike rollene i stykkene.

Inspirerende

Erichsen forteller at friteateret syntes det er lærerikt å møte forfatterstudentene fra HIT.

– Vi syntes det er inspirerende å møte unge folk og nye stemmer. Vi ender alltid opp med å bli overrasket, siden det alltid er noen av tekstene som handler om ting vi ikke kunne forestilt oss i forkant, avslutter hun.

 • Mistenkt for kjøring i ruspåvirket

  Politiet stoppet en bil Langangen sentrum etter de hadde fått flere meldinger om at bilen kjørte vinglete på veien. Politihelikopteret observerte bilen ved Moheim i Porsgrunn. Patruljen tok igjen bilen på gamle E18 og stanset bilen i Langangen sentrum.

 • Skremmende

  Vitner til ransforsøket på urmaker Saastad synes det er skremmende at noen forsøker seg på ran midt på lyse dagen. Sten Thorstensen, sier til NRK at han ble sint, og at han og to andre tok opp jakten, men at ranerne kom seg unna i en fluktbil.

  Forsøk på ran med øks urmaker Saastad
  Foto: Sigmund Bolme / NRK
 • Ransforsøk med øks

  To menn har forsøkt å slå inn døra til urmaker Saastad i Storgata i Porsgrunn. Politiet melder at de to rømte fra stedet i retning Frednes og Herøya i tre mindre biler. En av bilene er en liten svart CF registrert Peugeot. Politiet ber om tips.

  Ransforsøk urmaker Saastad
  Foto: Sigmund Bolme / NRK
 • Villmannskjøring på ATV

  En mann ble kastet av ATVen han kjørte, og brakk beinet da han forsøkte å rømme fra politiet i Bø, klokken 3 i natt. Mannen kjørte uten førerkort, og politiet mistenker at han kjørte i ruspåvirket tilstand.