Hopp til innhold

Foreldrenes innsats avgjør skoleturene

Det er store forskjeller i kommunene når det kommer til hvilke skoleklasser som reiser på utenlandsturer i skoletida. Foreldrenes innsats er avgjørende.

Anne Dorthe Brekke og Andrea Simmerlund

Anne Dorthe Brekke og Andrea Simmerlund på Gulset ungdomsskole forteller at de har spart 200.000 kroner i to år for å reise på skoletur. Ved andre skoler får de ikke denne muligheten.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

I opplæringsloven står det at det skal være gratis å gå på skole i Norge, men foreldre kan i samarbeid med skolen lage egne regler for hvor langt man skal gå med dugnadsinnsats.

Det gjør at det er svært store forskjeller på hvor og om skoleklasser reiser på tur.

I Skien har 10. klasse ved Gulset ungdomsskole spart 200.000 kroner siden 8. klasse for å reise med Hvite Busser til Polen, noe rektoren synes er helt greit.

– Vi har bestemt at klassene kan reise på tur hvis foreldrene ønsker det. I tillegg må 80 prosent av klassen ha lyst. Det er et enormt engasjement blant dem som ønsker å reise, og det er snakk om veldig mye penger. Jeg tror gulsetbefolkningen merker at klasser skal på tur, for å si det sånn.

Flere saker om de hvite bussene:

Lars Stomperudhaugen

Rektor ved Gulset ungdomsskole Lars Stomperudhaugen ser nytten av skoletur, men sier at 80 prosent av klassen må ville reise før det blir aktuelt.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Ønsker ikke utenlandstur

10.-klassingene Anne Dorthe Brekke og Andrea Simmerlund forteller at de har solgt alt fra kaker, mat, toalettpapir og strøsand for å spare til den store reisen til konsentrasjonsleirene.

– Det blir en helt annen opplevelse å være der nede, istedenfor å lese om det i bøker. Samtidig lærer vi mye om dugnadsånd, og det å jobbe for pengene, sier Brekke og Simmerlund.

Mari Lunde

Rektor ved Menstad ungdomsskole Mari Lunde sier foreldrene ved hennes skole har bestemt at ikke elevene skal få spare penger til utenlandstur.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

På Menstad ungdomsskole i samme by har foreldrene bestemt at elevene ikke skal få reise utenlands.

– Her har de lagt seg på en lavterskellinje, hvor de ønsker seg tur som koster under tusen kroner. I tillegg skal det være en tur innenlands, og ikke utenlands, sier rektor Mari Lunde.

– Viktigere å drive god skole

– Tror du elever hos dere synes det er urettferdig at de ikke får reise på tur, når andre elever i Skien får muligheten til det?

– Det kan godt være slik, og elever vil nok alltid oppleve ulikheter fra skole til skole. Hvis elevene her virkelig vil på tur, kan de også la elevrådet ta opp problemstillingen med Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU), sier Mari Lunde.

Rektoren på Menstad sier hun ser at elever som har vært på slike reiser, lærer veldig mye.

– Samtidig ser jeg at kommunens økonomi er trang, så jeg mener det viktigste er å drive en god skole.

– Hva tenker du om at foreldrene må stå på for at elevene skal få reise på tur?

– Det er helt klart uheldig at det er oppegående og viljesterke foreldre som legger premisser for at en skoleklasse får reise på tur.

– Må ta høyde for ulikheter

Det er nettopp den stramme økonomien som gjør at kommunen ikke lenger sponser skoleturer.

Kommunalsjef Grete Gjelten peker på loven, som sier at det skal være gratis å gå på skole, men at det er lov å legge til rette for dugnad.

– Vi ønsker i utgangspunktet en likhetsskole, men vi må også ta høyde for at det er ulikheter i forhold til foreldrenes innsats og ønske om dugnader, sier Gjelten.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark