NRK Meny
Normal

Forbereder seg på skredfare i vinterferien

LIFJELL (NRK): Det er skredfare i nord og vest. Hjelpemannskaper forbereder seg på en hektisk vinterferie. – Hold deg unna skredfarlige områder i vinterferien, er rådet fra ekspertene.

Øvelse Lifjell

Hvert minutt teller enten det er øvelse eller en virkelig skredulykke.

Foto: Tellef Dahll (NRK)

Lyden av snøskutere og metallpinner som borer seg gjennom snøen smelter sammen. I underkant av 50 mannskaper fra politi, Røde Kors og Sivilforsvaret er på plass på Lifjell i Bø i Telemark for snøskredøvelse.

Grini

Svein Olav Grini, stabssjef i Politiet i Telemark, ber folk holde seg unna skredfarlige områder i vinterferien.

Foto: Tellef Dahll (NRK)

– Det er minuttene som avgjør sjansene for å overleve. Derfor må organiseringa gå fort. Vi må også øve oss på samarbeidet mellom de forskjellige aktørene som bidrar i en slik redningsaksjon, sier stabssjef i Telemark politidistrikt Svein Olav Grini.

– Kameratredning er viktigst

Et fiktivt ras har gått på Lifjell, og seks personer er gravd ned i snøen. Målet er enkelt: Å komme raskt på plass, organisere seg, for deretter å redde de nedgravde dukkene.

Men selv med øvelse, og med god organisering fra hjelpemannskapene, er den viktigste hjelpen den som kommer umiddelbart, sier Grini.

– Kameratredning og de som er i nærheten har ofte størst mulighet til å få folk ut i live. Vi får sørge for at det kommer trent og profesjonelt mannskap så fort som mulig, men det kan jo ta noe tid.

Lifjell øvelse 3

Sivilforsvaret lærte søking med stav og fikk undervisning fra studenter fra Høgskolen i Telemark.

Foto: Tellef Dahll (NRK)

Tom Kjær er distriktssjef for Sivilforsvaret i Telemark. Han har rundt 30 mannskaper i sving. De bruker søkestaver, bærer bårer og får satt et varmetelt på plass på minutter.

– Hvis vi skal bli brukt i en reell situasjon, er det viktig at vi øver oss. Det skjer jo stadig vekk ras. Plutselig kan vi bli kalt ut, sier Kjær.

– Betydelig snøskredfare

Karsten Müller, vaktleder for Snøskredvarslingen i Norge, sier at de venter naturlige skred.

– Det er betydelig snøskredfare i Nord-Norge og på Vestlandet. Det betyr at vi venter enkelte naturlig utløste skred, eller ved at en enkelt skikjører kan løse ut skred i bratt terreng.

I resten av landet er det moderat til liten snøskredfare, og mot helgen er tendensen generelt lavere.

Øvelse Lifjell 2

Studenter fra Høgskolen i Telemark deltok i søket.

Foto: Tellef Dahll (NRK)

Fjellråd

Det er vinterferie mange steder i Norge og mye folk i fjellet. Ekspertens råd er enkle:

– Når du beveger seg inn i skredfarlig terreng, må du ha nødvendig kunnskap og utstyr: spade, søkestang og sender/mottaker pluss kunnskap om hvordan du kan komme deg trygt opp og ned fra fjellet.

 • Cupresultat

  Hei slo ut Urædd i kvalifiseringa til NM i fotball i går kveld. I Bø vann Skarphedin heile 7–2 over Herkules frå Skien. Medan eit anna Skienslag, Tollnes, er ute av cupen etter at dei tapte mot Express frå Grimstad.

 • Vann NM i poker

  Camilla Rørholt frå Sannidal vann NM i poker for kvinner i går kveld. Ifølgje poker.no leia Rørholt allereie etter dag éin, og hadde god kontroll på finalebordet. Dermed tok ho med seg ein premie på over 100.000 kroner.

 • Ynskjer fleire dronar

  Røde Kors ynskjer fleire dronar til søk- og redningsoppdrag. Det er strenge reglar for droneflyging og opplæringa kostar mykje pengar. Organisasjonen håper at styresmaktene vil lempe på regelverket for frivillige redningsmannskap.

  Drone til profesjonell bruk
  Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
 • Arntzen ferdig i Gjerpen

  Ketil Arntzen er ferdig som trenar i Gjerpen med umiddelbar verknad. Det skriv fylkesavisene. Ifølgje ei pressemelding frå klubben er avgjerda teken med bakgrunn i resultata den siste tida.

  Ketil Arntzen
  Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK