Savner flere menn på lærerværelset

Politikerne er bekymret over at få menn vil bli lærere. På Klevstrand skole i Porsgrunn var det en periode kun kvinner på lærerværelset, i dag har de klart å snu trenden.

Einar Melfald, lærer Klevstrand skole

SAVNER FLERE MENN: Einar Mefald er lærer for 3 klasse på Klevstrand skole i Porsgrunn. I mange år var han eneste mann på lærerværelset.

Foto: Petter Melsom / NRK

Lærerværelsene i norske skoler er ofte fylt opp med kvinner. Det var også synet som møtte den nyutdannende læreren da han som eneste mann begynte Klevstrand skole for noen år siden.

Einar Melfald, Klevstrand skole i Porsgrunn

Einar Melfald er lærer ved Klevstrand skole i Porsgrunn.

Foto: Petter Melsom / NRK

– Det var greit, men jeg kjente jo et savn etter flere mannlige kolleger, sier Einar Melfald.

I dag har de blitt flere menn på Klevstrand skole i Porsgrunn. Men de er i mindretall landet rundt. 1 av 4 lærere i grunnskolen er menn i dag. På lærerutdanninga for 1–7 trinn er kun 1 av 5 menn.

Elevene ved Klevstrand skole synes det hadde vært kjedelig om de bare hadde hatt kvinnelige lærere på skolen. Hedda Sofie Malmgren og Lea Steinmo Hobæk forteller at de hadde bare kvinner som lærere i 1 og 2 klasse.

– Jeg synes det var litt spennende å få en mann som lærer også. For de gjør ting på en annen måte enn det damene gjør, sier Malmgren.

Hedda Sofie Malmgren og Lea Steinmo Hobæk ved Klevstrand skole

Hedda Sofie Malmgren og Lea Steinmo Hobæk ved Klevstrand skole.

Foto: Petter Melsom / NRK

Skylder på hverandre

Stortingspolitikerne er ikke fornøyd. Og skylder på hverandre.

Trond Giske, stortingsrepresentant AP

Trond Giske, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Foto: NRK

– Mannlige søkere finns snart ikke lenger. Vi risikerer å få en barneskole hvor menn er helt fraværende, sier Trond Giske fra Arbeiderpartiet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre mener det går bedre nå enn i 2010.

– Da var det en annen regjering. Da var det 18 prosent menn, nå er det rundt 20 prosent. Så det går sakte, men for sakte i riktig retning.

Menn vet ikke hva de går til

Giske mener sannheten er at det står ledige lærerskoleplasser.

– Så alle menn som er kvalifisert og søker lærerskolen kan komme inn, så man må få mange flere menn til å søke.

Torbjørn Røe Isaksen, kunnskapsminister for Høyre

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: NRK

– Jeg synes det faller litt på sin egen urimelighet, når vi fra høsten av starter den største utdanningsreformen i norsk lærerutdanning på mange år, sier Røe Isaksen.

Mens politikerne krangler om tall, stortrives den mannlige læreren med matteundervisning for 3. klasse. Han forstår ikke hvorfor ikke flere gjør som han.

– Jeg vet ikke om de helt vet hva de går til, og hvor ålreit det er å være lærer for barn og unge. Det er kanskje noe de ikke har reflektert så mye over.