NRK Meny
Normal

– Kan ikke melde oss ut av Midt-Telemark

GVARV (NRK): Det var smekkfullt i gymsalen på Gvarv i går kveld, og folkets røst var klar: – Vi hører til i Midt-Telemark.

Folkemøte om kommunereformen på Gvarv

STORT ENGASJEMENT: Flere hundre mennesker tok turen til folkemøtet om kommunereformen på Gvarv fredag kveld.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Engasjementet rundt kommunesammenslåing i Sauherad er stort, og flere hundre mennesker hadde møtt opp for å si sin mening.

Ordfører Mette Haugholt la fram resultatet av forhandlingene med Notodden, Hjartdal og Seljord, men dette var ikke tilhørerne spesielt interessert i.

Asbjørn Dyrud

Asbjørn Dyrud fikk stor applaus da han sa at det ikke var noen fordeler med en Øst-Telemark kommune.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi som bor i vestre deler av Sauherad har ingen tilhørighet til Øst-Telemark. Vi er Midt-Telemarkinger, og har hatt et godt samarbeid med Nome og Bø i mange år. Slik må det fortsette. Det er ingen fordeler med en kommune i Øst-Telemark, sa en klokkeklar Asbjørn Dyrud fra talerstolen, til applaus fra salen.

Les også: Første steg er tatt - mange steg gjenstår

Krever deling av kommunen

Mens folk som bor på Hjuksebø har krevd en grensejustering dersom Sauherad slår seg sammen med Midt-Telemark, krever folk i Nesherad det samme. En underskriftskampanje som startet for ei drøy uke siden, har alt nådd 500 underskrifter.

Øystein Slettebø

Øystein Slettebø står bak en underskriftskampanje som krever deling av Sauherad kommune, dersom kommunen velger å slå seg sammen med Hjartdal, Notodden og Seljord.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Mer enn 90 prosent av menneskene vi har møtt har skrevet under. Folkets tale er klar, vestre deler av Sauherad vil til Midt-Telemark, sa Øystein Slettebø, en av initiativtakerne bak underskriftskampanjen.

Han ba politikerne ta hensyn til dette i det videre arbeidet.

– Slik stemningen er blant folk, vil dagens Sauherad kommune bli delt uansett.

– Burde hatt folkeavstemning

Flere av dem som tok ordet var også irritert på at kommunestyret i Sauherad ikke bestemte seg for å ha en folkeavstemning om kommunesammenslåing, men heller vil bruke et opinionsbyrå for å finne ut av hva folk vil.

Gunleik Lindheim

Gunleik Lindheim synes det er sjokkerende at kommunestyret i Sauherad har vedtatt å ikke gå for folkeavstemning.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Det er direkte useriøst å ikke ha folkeavstemning. Mange har reservert seg mot telefoner fra slike opinionsbyråer, det er ikke gitt at alle kan ta telefonen når det ringer, og man klarer ikke å få et representativt utvalg av befolkningen uten folkeavstemning, sa Einar Sunde Eliassen.

Han fikk støtte av flere, som var direkte opprørt over kommunestyrets beslutning.

– Det er direkte sjokkerende, men det er ikke for seint for kommunestyret å ombestemme seg, sa Gunleik Lindheim.

– Synd at folk har bestemt seg

Ordfører Mette Haugholt synes det var synd at folk var lite interessert i å høre om forhandlingene med Hjartdal, Notodden og Seljord.

– Folk har tydeligvis bestemt seg allerede, det synes jeg er litt trist, sier Haugholt.

Hun har allikevel forståelse for at de aller fleste av beboerne i Sauherad føler en sterk tilhørighet til Midt-Telemark, og innser at Sauherad kommune kommer til å bli delt uansett.

– Det blir vanskelig å holde kommunen samlet etter en sammenslåing, uansett hvilken vei det blir, avslutter Haugholt.