Normal

– Tenker på det hver gang jeg kjører over brua

Folk på Stathelle har mange tanker om politiets etterforsking og drapssiktelsen mot politimannen i Bamble.

Breviksbrua

Politiet er ferdig med å etterforske saken der en politimann er sikta etter at Linn Madelen Bråthen døde. Ifølge siktelsen har han dytta eller kasta 33-åringen ned fra Breviksbrua.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Siden den første helga i august har folk på Stathelle snakka om hva som skjedde da Linn Madelen Bråthen døde.

Mange av dem har utsikt til Breviksbrua der en politimann ifølge siktelsen skal ha dytta eller kasta 33-åringen ut i den sterke strømmen.

Han var den siste som så henne i live. Det viser bilder fra et overvåkingskamera på kjøpesenteret Brotorvet.

Kjenner de involverte

– Det var flott at noen fikk tak i videobeviset. Karen i 50-åra vil gjerne snakke om saken, men han vil være anonym. Det samme gjelder de andre NRK treffer denne formiddagen. Mange kjenner noen som er involvert i saken, enten de kjenner familien til Bråthen eller de kjenner politimannen og hans familie.

– Bildene beviste jo at han løy. De andre rundt bordet nikker og er enige om så mangt. Også at den siktede ikke burde vært med på etterforskinga.

I dag kom rapporten fra Spesialenheten som konkluderer med at politiet i Telemark burde ha gjort flere ting annerledes fra starten av etterforskinga. Kritikken går ut på at det ikke ble sjekka om det fantes noen videokameraer i området. Politiet får også kritikk for at politimannen som var en nær venn av avdøde og hennes samboer, fikk være med på etterforskinga de første dagene.

Spesialenheten legger vekt på at politimannen var et viktig vitne i saken. Han burde derfor ikke ha hatt noe med etterforskinga å gjøre. Vestfold politidistrikt overtok dette ansvaret da videobilder viste at politimannen hadde løyet de første dagene. Han hadde påstått at han hadde skilt lag med avdøde lenge før Breviksbrua.

Det var en venninne av Linn Madelen Bråthen som insisterte på å undersøke videokameraer i området. 33-åringen ble funnet død i vannet noen timer etter at hun gikk hjemmefra sammen med politimannen.

– Gikk fem på

Rekonstruksjon i Bamble-saken.

Den sikta politimannen var med på rekonstruksjonen.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Handleposene er mange under bordet. På bordet står kopper med varm kaffe. En av dem som koser seg med formiddagskaffen, har hørt om Spesialenhetens rapport på radioen.

– Alt var veldig rart fra begynnelsen. Her er det noe uggent, sa jeg. Kvinnen i 60-åra husker godt da de første nyhetene ble kjent.

– Tenk at politiet gikk fem på. Det var nok noen prosedyrer de hoppa over, ja.

En av venninnene skyter inn at de tenker på familien til politimannen også. – Det er ikke bare bare å bli hengt ut heller.

Hva skjer videre?

På nabobordet sitter tre andre som har tatt seg ei pause etter ei runde i butikkene. De er også opptatt av videobildet de har sett mange ganger.

– Det er svakt at andre enn politiet måtte finne dette.

En av kvinnene sitter og lytter. Hun vil ikke snakke om politiets etterforskning.

– Dette er bare trist. Fryktelig trist. Jeg tenker på det hver gang jeg kjører over Breviksbrua.

Nå lurer de på hva som skjer videre i saken. Politimannen er sikta. Spørsmålet nå er om han blir tiltalt for drap på Linn Madelen Bråthen eller om han blir titalt for falsk forklaring og for ikke å ha meldt fra om det som skjedde natt til 3. august. Det skal Riksadvokaten bestemme i løpet av få uker.

Kaféen på Brotorvet

Hendelsen på Breviksbrua er ett av mange samtaleemner på Brotorvet.

Foto: Britt Boyesen / NRK