NRK Meny
Normal

Glemmer å bruke 2,5 milliarder kroner

Svært mange av oss glemmer rett og slett å bruke tilgodelappen eller gavekortet. En klesbutikk i Skien har så mye som 85 000 kroner utestående i tilgodelapper.

Gavekort

Vi glemmer gavekort og tilgodelapper for flere milliarder kroner.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– 1299, 599, 499. Innehaver av klesbutikken Zoma, Kristin Byrjall Pallesgaard ramser opp tilgodelapper hun har liggende i kassen. Summene er store og listen over ubrukte tilgodelapper er lang. Trolig blir de aldri brukt.

– De eldste blir ikke brukt, det er noe jeg vet av erfaring, sier hun.

Madelen Håkonsen

Madelen Håkonsen innrømmer at hun har glemt å bruke gavekortene sine opptil flere ganger.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Pallesgaard forteller at i butikken har hun hele 85 000 kroner utestående i ubrukte tilgodelapper.

Jeg vil gjerne at kunden kommer tilbake, fordi jeg synes det er riktig. Kunden har levert et plagg inn til meg, og jeg har solgt plagget videre. Moralsk synes jeg det er veldig viktig at kunden får pengene sine tilbake.

Vi har uavhentede gavekort og tilgodelapper for 2,5 milliarder kroner. Flere butikker oppgir at 5–10 prosent av gavekortene eller tilgodelappene aldri blir brukt.

– Det er litt surt

Madelen Håkonsen er ute for å se om hun kan finne et nytt antrekk. Hun innrømmer at hun har glemt å bruke tilgodelappene sine mer enn en gang.

– Det er litt surt. Det er jo bortkastede penger.

Hvor mange penger var det snakk om?

– Det var rundt 500 kroner, hadde det vært noe mer hadde jeg nok husket på det, sier hun.

Det er ofte gavekort med lang gyldighet og små summer som ikke benyttes, og trolig oftest glemmes. Derimot er vi flinke til å bruke gavekort med høy verdi.

Kristin Byrjall Pallesgaard

Kristin Byrjall Pallesgaard på Zoma i Skien, sier hun er oppgitt over at folk ikke bruker tilgodelappene og gavekortene sine.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

1 av 10 bruker ikke gavekortet

Ingrid Thinn Bjerke

Bransjedirektør i Virke faghandel, Ingrid Thinn Bjerke, sier at det er et økende problem at folk glemmer å bruke tilgodelappene og gavekortene sine.

Foto: Virke

Gavekort er gyldige i tre år hvis det ikke står noe annet på kortet. Men butikkene står fritt til å lage kortere frister.

– 1 av 10 har ubrukte gavekort liggende i skuffen, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos.

Bransjedirektør i Virke faghandel, Ingrid Thinn Bjerke, bekrefter at dette er et økende problem. Hun synes det er synd at ikke gavekort og tilgodelapper blir brukt.

– Butikkene ønsker jo at gavekortene eller tilgodelappene skal byttes inn i varer. Det er ingen som spekulerer i at man skal ha ubrukte gavekort i omløp.

– Folk har for mye penger

Butikkeier Kristin Byrjall Pallesgaard i Skien er oppgitt over de store summene folk glemmer å bruke.

Jeg tror at enten så har folk for mye penger, eller så har de det for travelt til å tenke at gavekortet eller tilgodelappen ligger i skuffen eller i lommeboka. Vi har det rett og slett for godt, sier hun.