NRK Meny
Normal

FN fordømmer drapet på Grimsgaard-Ofstad

FNs sikkerhetsråd fordømmer IS' likvideringer av norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og kinesiske Fan Jinghui som avskyelig og feigt.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble bortført i januar, og nå hevder IS å ha tatt livet hans.

Foto: Privat / NTB scanpix

– Disse forbrytelsene demonstrerer atter en gang ISILs brutalitet. Gruppen er ansvarlig for flere tusen forbrytelser og overgrep mot mennesker fra alle trossamfunn, etnisiteter og nasjonaliteter, utført uten noe som helst hensyn til menneskets grunnleggende verdi, heter det i en uttalelse fra Sikkerhetsrådet torsdag.

Publiserte blodige bilder

IS publiserte onsdag blodige bilder av Grimsgaard-Ofstad og Fan, som tilsynelatende ble skutt i hodet.

De to ble bortført i Syria i januar. Det er uklart hvor, når og hvordan de skal ha blitt drept.

FNs sikkerhetsråd sier gjerningsmennene må stilles til rettslig ansvar og understreker at ekstremistgruppa må nedkjempes.

– En viktig markering

Utenriksminister Børge Brende (H) omtaler Sikkerhetsrådets uttalelse som en svært viktig markering.

– Det gir styrke at vi står samlet om vår avsky mot slike handlinger. Det betyr mye at Sikkerhetsrådet kommer med en så tydelig uttalelse, sier Brende i en pressemelding torsdag kveld.

Grimsgaard-Ofstad, som opprinnelig kommer fra Porsgrunn, men var bosatt i Oslo, fortalte selv på sosiale medier i januar at han var i Syria. Det er ikke klart hva målet for reisen hans var.

Solberg og Brende.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende kommenterte i går opplysningene om gisselsaken i Syria.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
 • Går ut som nummer 38

  Magnus Krog frå Høydalsmo hamna på 38.-plass i hopprennet i verdscupen i Klingenthal i Tyskland. Dermed går han ut tre minutt og ti sekund etter tyske Fabian Riessle. Langrennsdelen startar 13.45, og blir sendt direkte her.

 • Skal diskutere skule og energi

  I helga held Telemark Ap sitt årsmøte i Vrådal. Heildagsskule og EU sitt energisamarbeid er to av hovudsakene på årsmøtet, seier fylkesleiar Terje Aasland. Han vil også gjera greie for kvifor Ap vil stemme for mistillit til justisminister Listhaug.

  Terje Aasland (Ap) står foran en rød vegg
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Bygger ned lite dyrka mark

  I fjor vart det bygd ned berre 21 mål dyrka mark i Telemark. Det er det lågaste talet på ti år, viser tal frå fylkesmannen. Landbruksdirektør Helge Nymoen seier at tala syner at stadig fleire forstår verdien av å ta vare på dyrka mark.

  Overvik
  Foto: NRK/Stein Lorentzen