NRK Meny
Normal

Flytter ikke reinskadavrene fra vidda

Villreinen som trolig døde av et lynnedslag blir liggende på Hardangervidda, sier Miljødirektoratet.

322 villrein ble drept av lynnedslag på Hardangervidda i helgen.

– Vi har ikke noen planer om å hente dyr ut fra vidda.

Erik Lund

Erik lund er seniorrådgiver ved viltseksjonen i Miljødirektoratet.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det sier Erik Lund som er seniorrådgiver ved viltseksjonen i Miljødirektoratet.

– Det er ikke uvanlig at døde dyr blir liggende, det som er uvanlig i dette tilfellet er den store mengden dyr, sier Lund.

Området der de døde dyrene ligger befinner seg ikke i nærheten av noen faste turistløyper og det er heller ikke fare for avrenning til viktige vannkilder, forklarer Lund.

Det var fredag kveld at en jaktoppsynsmann i Statens naturoppsyn (SNO) oppdaget dyretragedien på Hardangervidda, i et privat jaktområde mellom Møsvatn og Kalhovd i Telemark. 323 villrein ble trolig drept i lynnedslag.

Venter på alle prøvesvar

Søndag var en gruppe fra Miljødirektoratet, Mattilsynet, Statens naturforvaltning og NINA (Norsk institutt for naturforskning) på stedet for å ta prøver av de døde dyrene. Prøvene er for å vise eventuell forekomst av hjortesykdommen skrantesyke.

Tirsdag ettermiddag melder VG at Veterinærinstituttet i Oslo har mottatt 35 prøver fra villreinen på Hardangervidda, og at ingen av disse prøvene viser sykdom.

– Veterinærinstituttet må få inn alle prøvene og gjøre alle analysene de skal, og så får vi se om det er noe som endrer beslutningen om å la dyrene ligge, sier Lund.

Det ble tatt prøver av alle de voksne dyrene, omtrent 250 av de 323 som ble funnet.

– Når ulykken først hadde skjedd, så vi en mulighet for å sikre et stort antall prøver, sier fagdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til NTB.

Historien har gått verden rundt

Faksimile fra CNN

Nyheten om villreinen som ble drept av lyn i helgen, nådde nyhetene på CNN i USA.

Foto: Faksimile CNN

Historien om de 323 villreinene som ble drept av lynet på Hardangervidda i helgen har nådd nyhetene verden rundt de siste dagene

Nyheten har spredd seg til store nyhetsmedier både i USA, Asia og Storbritannia, siden den ble kjent søndag. De døde villreinene har også skapt stort engasjement i sosiale medier, både på Twitter og på Facebook verden rundt.

– Folk fra alle verdens kanter har vært i kontakt med oss for å få vite hvorfor dette har skjedd og hva vi gjør videre, sier Lund.

Laster Twitter-innhold
 • Tre kunder uten strøm

  Torsdag kveld skal alle Skagerak Energis kunder få strømmen tilbake, opplyser kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes. Bare tre kunder er nå uten strøm, men alle skal få det i løpet av kvelden.

 • Monsen inntar Hardangervidda

  Lars Monsen inntar den norske fjellheimen minutt for minutt. NRK skal følge Monsen blant annet på Hardangervidda, der turen går torsdag til søndag i uke 28. Siden fjellet er åpent for alle, er han spent på om folk vil henge seg på turfølget.

  Monsen
  Foto: Håvard Jenssen / NRK
 • Se 20.55-nyhetene fra Østafjells

  Siste nytt fra NRK Østafjells, torsdag 18. januar 2018, klokken 20.55.