NRK Meny
Normal

Flytter ikke reinskadavrene fra vidda

Villreinen som trolig døde av et lynnedslag blir liggende på Hardangervidda, sier Miljødirektoratet.

322 villrein ble drept av lynnedslag på Hardangervidda i helgen.

– Vi har ikke noen planer om å hente dyr ut fra vidda.

Erik Lund

Erik lund er seniorrådgiver ved viltseksjonen i Miljødirektoratet.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det sier Erik Lund som er seniorrådgiver ved viltseksjonen i Miljødirektoratet.

– Det er ikke uvanlig at døde dyr blir liggende, det som er uvanlig i dette tilfellet er den store mengden dyr, sier Lund.

Området der de døde dyrene ligger befinner seg ikke i nærheten av noen faste turistløyper og det er heller ikke fare for avrenning til viktige vannkilder, forklarer Lund.

Det var fredag kveld at en jaktoppsynsmann i Statens naturoppsyn (SNO) oppdaget dyretragedien på Hardangervidda, i et privat jaktområde mellom Møsvatn og Kalhovd i Telemark. 323 villrein ble trolig drept i lynnedslag.

Venter på alle prøvesvar

Søndag var en gruppe fra Miljødirektoratet, Mattilsynet, Statens naturforvaltning og NINA (Norsk institutt for naturforskning) på stedet for å ta prøver av de døde dyrene. Prøvene er for å vise eventuell forekomst av hjortesykdommen skrantesyke.

Tirsdag ettermiddag melder VG at Veterinærinstituttet i Oslo har mottatt 35 prøver fra villreinen på Hardangervidda, og at ingen av disse prøvene viser sykdom.

– Veterinærinstituttet må få inn alle prøvene og gjøre alle analysene de skal, og så får vi se om det er noe som endrer beslutningen om å la dyrene ligge, sier Lund.

Det ble tatt prøver av alle de voksne dyrene, omtrent 250 av de 323 som ble funnet.

– Når ulykken først hadde skjedd, så vi en mulighet for å sikre et stort antall prøver, sier fagdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til NTB.

Historien har gått verden rundt

Faksimile fra CNN

Nyheten om villreinen som ble drept av lyn i helgen, nådde nyhetene på CNN i USA.

Foto: Faksimile CNN

Historien om de 323 villreinene som ble drept av lynet på Hardangervidda i helgen har nådd nyhetene verden rundt de siste dagene

Nyheten har spredd seg til store nyhetsmedier både i USA, Asia og Storbritannia, siden den ble kjent søndag. De døde villreinene har også skapt stort engasjement i sosiale medier, både på Twitter og på Facebook verden rundt.

– Folk fra alle verdens kanter har vært i kontakt med oss for å få vite hvorfor dette har skjedd og hva vi gjør videre, sier Lund.

Laster Twitter-innhold