Hopp til innhold

Flere unge trues og mobbes på nett

Digital mobbing og trusler på nett er et økende problem ved flere skoler. Skien kommune og politiet vil nå informere foreldre bedre om hva som skjer på sosiale medier.

Elever ved Kongerød ungdomsskole

Magdalena Melaas (14), Christoffer Dyrland (16) og Ida Halvorsen Olsen (16) ved Kongerød ungdomsskole i Skien forteller om en tøff hverdag med sosiale medier.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Kommentarer som «hore», «du er stygg», «feiting» og «bitch, du er dø», har jeg sett flere ganger, sier Christoffer Dyrland (16), som er elev ved Kongerød ungdomsskole i Skien.

Sammen med Magdalena Melaas (14) og Ida Halvorsen Olsen (16) refererer de til stygge kommentarer og påfølgende alvorlige hendelser etter at noen har blitt mobbet på nettet.

De er aktive på Facebook, Instram, Twitter og Snapchat.

– Folk tør å si mer på nettet enn i virkeligheten. Da sitter du hjemme bak en skjerm på rommet ditt, og kan slenge så mye dritt du bare vil, sier Ida Halvorsen Olsen.

Les også:

Truet med våpen

Christoffer Dyrland sier at konsekvensene ofte kan være store etter at noen har skrevet noe stygt til andre på nettet.

– Mellom gutter kan det bli slåsskamp. Det har skjedd at forskjellige gjenger har begynt å slåss.

– For ikke så lenge siden ble det truet med våpen. Alt startet med en stygg kommentar på Facebook, sier Ida Halvorsen Olsen.

Norstats rapport, som ble offentliggjort i slutten av januar, bekrefter ungdommenes opplevelse av digital mobbing. Den viser at 4 av 10 barn og unge fra Sørlandet og Telemark oppgir at de har fått meldinger som oppleves som mobbing eller erting på mobiltelefonen eller internett.

Dette er høyest i landet. Landssnittet ligger på 28 prosent.

Les også:

– Mange redde elever

Heidi Holte

Miljøterapeut på Kongerød Heidi Holte sier at nettmobbing preger elevene, selv om det ofte skjer utenom skoletida.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
Frøydis Straume

SLT-koordinator i Skien kommune Frøydis Straume bekrefter økning i nettmobbing.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Kongerød ungdomsskole har hatt flere saker med digital mobbing. Nylig ble en sak politianmeldt og havnet i konfliktrådet.

Miljøterapeut ved skolen Heidi Holte sier at selv om trusler og mobbing skjer på fritida, så preger det skolehverdagen til mange elever.

– Det begynner ofte med en liten konflikt, men så får de med seg hver sin gjeng. Det ender med at man truer hverandre, ved for eksempel å si at den andre havner på sykehus.

Holte sier at det meste nok skjer på fritiden, men at mange tar det med seg inn i skolehverdagen.

– Trusler og stygge blikk er det masse av på skolen, og det går ut over konsentrasjonen. Det er snakk om grove trusler, og vi har ungdom som er veldig redde her til tider.

– Foreldre vet for lite

Miljøterapeuten er sikker på at foreldre vet for lite om hva som skjer på nettet.

– Vi er i et generasjonsskifte nå, hvor foreldre vet altfor lite.

Ungdommene selv er ikke helt enig i dette.

– Mamma og pappa har tvunget meg til å bli venner med dem på Facebook, ellers fikk jeg ikke lov til å være der. Det er sikkert litt dumt å si dette, men det kan jeg jo bare skjule. Man bestemmer selv hvem som ser hva på Facebook, sier Ida Halvorsen Olsen.

Gir ut «kokebok»

SLT-koordinator i Skien kommune, Frøydis Straume, har kontakt med alle skoler og hun sier at det har vært en økning i antall saker med mobbing og trusler på nett.

– Denne økningen er en kombinasjon av at nesten alle unge i dag er på sosiale medier, og at mange unge også tør å si ifra når det skjer noe negativt på Internett.

Straume sier at skolene jobber aktivt mot mobbing hver dag. Nå skal kommunene og politiet gjøre enda mer for å nå ut til foreldrene.

– Vi skal få på plass en oppskriftsbok. Den skal omhandle hva som er lov, og hva som ikke er lov.