NRK Meny
Normal

Flere tog på Sørlandsbanen

Fra 14. desember vil det gå flere tog på Sørlandsbanen. Viktig for Telemark sier ordføreren i Bø.

NSB Signatur tog

Det blir flere tog på Sørlandsbanen.

Foto: Berge, Asbjørn Odd / Asbjørn Odd Berge/NRK

Det blir en øke fra fem til åtte avganger om dagen mellom Oslo og Kristiansand, og fra fire til sju avganger mellom Oslo og Stavanger. Det vil også gå flere tog i helgene.

– Dette betyr mye. Mange som bor i øvre deler av fylket pendler innover mot Oslo-området, så at tilgjengeligheten mot hovedstaden blir bedre er viktig, sier ordfører i Bø, Olav Kasland.

Han har jobbet for å få flere avganger på Sørlandsbanen i mange år, og er glad for at den nye regjeringa har tatt opp igjen saken som tidligere samferdselsminister Marit Arnstad bestemte seg for å stoppe. Kasland tror at midt-Telemarksregionen kan bli et enda mer attraktivt sted for pendlere å bosette seg i tida framover.

Olav Kasland

Ordfører i Bø, Olav Kasland mener det nye togtilbudet gjør Bø til et mer attraktivt sted å bo.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø

– Nå vil det ta under en time med tog fra Bø til Kongsberg, like lenge som med bil eller buss til Grenland. Dette er selvsagt viktig for arbeidstakere i Bø.

Arbeidsseier

Kommunikasjonssjef i NSB persontog, Åge-Christoffer Lundeby sier den økte frekvensen på Sørlandsbanen er et resultat av at mange har jobbet mye for å få dette til.

Åge-Christoffer Lundeby

Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB persontog tror flere avganger på Sørlandsbanen fører til at flere pendlere velger tog.

Foto: Bjørn Stuedal / NSB

– I tillegg tror vi at flere vil benytte toget på vei til Oslo eller Kristiansand i forbindelse med for eksempel møtevirksomhet.

De nye ruteplanene tillater ikke at toget stopper på de minste stasjonene hver gang det passerer. Dette skyldes infrastruktur sier Lundeby.

Mister skoletoget

Den nye ruteplanen fører til at et 20-talls elever som tar toget fra Drangedal og Neslandsvatn til Lunde og Bø for å gå på videregående skole, mister toget sitt. Det synes ordfører i Drangedal, Karianne Sydtveit Reiten er leit.

Karianne Sydtveit Reiten

Ordfører i Drangedal Karianne Sydtveit Reiten er skuffet over at skoleungdom mister togtilbudet sitt.

Foto: Britt Boyesen

– Det er skuffende at vi ikke klarte å få til et tilbud for elevene, sier Reiten.

Hun understreker at hun er glad for at det generelle togtilbudet blir bedre.

Kommunikasjonssjef Lundeby i NSB sier at toget vil gå en time tidligere, for å tilpasse pendlerne møter og jobb i Oslo.

– Flertallet får et bedre togtilbud, men det går dessverre utover skoleelevene, avslutter Lundeby.