NRK Meny
Normal

Her er sykkelturistenes nye kart

LUNDE (NRK): 17 små miniguider for syklister og padlere skal gi flere aktive turister i Telemark.

Sykkelkart

SYKKELKART: Disse miniguidene skal gjøre det lett og spennende å velge en aktiv ferie.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Erling Skoe som driver Telemark Kanalcamping har flere sykler til utleie, samt et eget rom med padle- og sykkelutstyr.

– Vi har en god delt basis sykkelutstyr som slanger og skjermer. Dersom syklene går i stykker, kan vi hjelpe folk så de kommer videre på sykkeltur.

Erling Skoe

Eier og daglig leder av Telemark Kanalcamping i Lunde, Erling Skoe, leier ut sykler.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli

Han sier det er tydelig at sykkel er populært.

– Vi har en god del bobilturister, og de fleste har med sykler. Mange av dem har også elsykler baki, som de kommer fresende rundt på.

Prosjekt for å få syklister til Telemark

De siste årene har det vært et eget sykkelprosjekt for å få flere turister på to hjul i Telemark.

Det har blant annet resultert i bedre skilting av løyper. Nylig satte Statens vegvesen opp et tellepunkt for syklister ved Hogga sluser.

Siri Hafnor

Prosjektleder av sykkelprosjektet i Midt-Telemark, Siri Hafnor, viser fram miniguider for sykling og padling langs kanalen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Prosjektleder Siri Hafnor i Midt-Telemark næringsutvikling viser fram de nye miniguidene som skal selges til turistene, med kart over lokale sykkelruter.

– Stiftelsen Sykkelturisme i Norge gjorde en undersøkelse i 2013 som viste at Telemarkskanalen hadde nest best gjenkjennelse hos befolkningen når man spurte hvilke sykkelruter de visste om. Men kun seks prosent hadde syklet turen selv, så potensialet er veldig stort.

17 nye miniguider

Det er nå laget 17 slike miniguider, og fem av dem er nye sykkelruter for Nome kommune. Ellers er det laget miniguider for eksisterende ruter i Midt-Telemark, i tillegg til ruter for padling på vann.

– Det er mange muligheter i området. Sykling har nesten eksplodert, og generelt henger vi i Norge litt etter med kart og aktiviteter til turister, sier Siri Hafnor.

Ved campingplassen ved Lunde sluser var imidlertid tyske Linda Wehrmann og Malte Roth allerede klare for å leie sykler.

Malte Roth og Linda Wehrmann

De tyske turistene Linda Wehrmann og Malte Roth ville gjerne leie sykler da de besøkte Telemark Kanalcamping i Lunde.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli

– Her i Lunde er det gode muligheter for å leie sykler og dra på tur langs telemarkskanalen. Nesten hver dag har vi planlagt en aktiviteter som fotturer, sykling eller padling, sier de fornøyd.

 • Klissvåt helg i vente

  Det ligger an til en klissvåt helg på Østlandet, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. Det vil komme to lavtrykk over Telemark, som vil gi mellom 70 og 150 millimeter regn de våteste stedene.

  Laster Twitter-innhold
 • Øl-tyv pågrepet i Notodden

  En øl-tyv i en butikk i Notodden sentrum er pågrepet og kjørt i arresten. Vedkommende hadde oppført seg skremmende mot andre personer, ifølge politiet.

 • Innovasjonspris til Fyresdal

  Innovasjonsprisen for universell utforming 2017 i kategorien landskapsarkitektur er tildelt Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal. Juryen roser kommunen for å ta på alvor viktigheten av å tilby aktiviteter til alle, uavhengig av helse og fysisk form.

  Rullestolstien er et tilbud til alle
  Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk
 • Fire til sykehuset etter ulykke

  Fire kvinner er kjørt til Sykehuset Telemark etter en trafikkulykke på fylkesveg 357 ved Vadrette i Skien i dag. Skadeomfanget er ukjent. Veien var stengt, men er nå åpen igjen.