Stadig flere søker hjelp hos Frelsesarmeen

Matposene fra Frelsesarmeen har vært redningen for flerbarnsmoren fra Skien, etter at hun var utsatt for en ulykke for to år siden. Nå ber stadig flere om hjelp.

Øyfrid og Dan Storck

En kvinne fra Skien sier det betyr mye for henne å hente gratis matpose hos Frelsesarmeen én dag i uka. Ekteparet Øyfrid og Dan Storck deler ut.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Rett før jul fikk jeg en stor bag full av matvarer, og jeg hadde mat veldig lenge. Også så mye godt det var der, det var rene julaften for meg, sier kvinnen.

De siste ti årene har flere småbarnsfamilier sammen med pensjonister søkt hjelp hos Frelsesarmeen. Nye grupper de siste årene er også innvandrerfamilier. Tidligere var folk med alkohol- og rusproblemer i flertall.

– Det hjalp meg enormt, fordi jeg hadde det svært trangt økonomisk, sier kvinnen, som ikke ønsker å stå frem med navn i reportasjen.

Nye hver uke

Ekteparet Øyfrid og Dan Storck

Ekteparet Øyfrid og Dan Storck kommer fra Drammen, men har jobbet i Frelsesarmeen i Skien siden i sommer.

Foto: Rubina Butt / NRK

Frelsesarmeen opplever at de får inn nye mennesker som trenger hjelp hver eneste uke. Det forteller korpsleder Øyfrid Storck.

– Over hele landet er det en stor økning. Det er nå lettere å se et større skille mellom dem som har mye penger og dem som ikke har så mye. De rikeste drar ofte på utenlandsturer og har gjerne to biler. De som har det trangt økonomisk har kanskje ikke råd til en tranflaske eller favorittpålegget til barna, sier Storck.

Barnemoren fra Skien sier hun er helt avhengig av tilbudet fra Frelsesarmeen for å klare hverdagen,

– Uten dem hadde det vært veldig vanskelig, da vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Barna mine blir jo også preget av dette, de unge i dag skal jo liksom ha alt, sier hun stille.

HØR SKIENSKVINNENE FORTELLE HVOR MYE MATPOSEN BETYR:

Fire generasjoner i nød

Øyfrid Storck i Frelsesarmeen sier hun har opplevd mye som korpsleder, men trekker frem et skrekkeksempel.

Vi hadde fire generasjoner her hos oss som trengte hjelp. Det forteller meg at vi som samfunn har sviktet. Det burde være noen instanser som kunne hjulpet denne familien. Likevel er det flest av de historiene hvor mennesker trenger hjelp en periode, men at de klarer seg selv etter en stund.

Flerbarnsmoren sier hun vet at hun ikke er den eneste som trenger hjelp og har det vanskelig.

– Jeg vet om mange som sliter. En familie jeg kjenner bor i bilen, med en liten baby. Det er jo ikke sånn det skal være.