NRK Meny
Normal

Flere klager på sykehustransporten

Karin Krokå skulle fraktes til Kragerø sykehus fra Feiringklinikken utenfor Oslo etter en bypass operasjon. Turen tok seks og en halv time.

Ambulanse
Foto: Heiko Junge / Scanpix

- Jeg vurderer det slik at det må sitte folk som bestemmer i AMK-sentralen som overhodet ikke vet hva slags tilstand pasientene er i. Det må jo være noe fullstendig galt når de kan gjøre noe slikt, tordner Robert Krokå, mannen til Karin Krokå. 

 

Han er forferdet over måten kona ble fraktet hjem fra Feiring på. Karin Krokå hadde gjennomgått en bypass operasjon på Feiringklinikken, og skulle fraktes hjem til Kragerø sykehus. Turen som normalt tar tre timer, tok seks og en halv time for hans nyopererte kone.

- Sliten

- Hun ble satt i en drosje før klokken ti på formiddagen på Feiringklinikken, og den drosja gikk Rikshospitalet. Der ble hun satt av på en benk med koffert og det hele, uten å være i stand til å løfte noenting, forteller Krokå.

Han forteller videre at kona fikk kontakt med sykebilpersonell, som hjalp henne. Helsebussen som Karin Krokå skulle reise videre med fra Rikshospitalet, hadde nemlig ikke kommet.

- Hun ble sittende der på benken, og hun hadde bare en tynn dress og tøfler på seg. Og det var kaldt.

- Da helsebussen omsider kom, kjørte den videre til Radiumhospitalet der den ble stående å vente på nye pasienter i en time.

Fra Radiumhospitalet gikk turen for Karin Krokå videre til Horten sykehus, før bussen kom til Porsgrunn. Der ble Krokå på nytt plassert i en drosje, og kjørt til Kragerø sykehus.

- Hun var i Kragerø kvart på fire på ettermiddagen. Da var hun for å si det mildt rimelig sliten, hun var tross alt operert fem dager tidligere, forteller en fortvilet ektemann.

- Må sette en grense

Robert Krokå forteller at kona opplevde turen som svært slitsom. Drosjesjåføren som fraktet henne fra Porsgrunn til Kragerø var svært hyggelig og hjelpsom, forteller han,  men den lange reisen hadde slitt ut kona.

- Det er jo biltransport dette her, det er jo ikke mennesketransport.

Tidligere i uka fortalte NRK om en alvorlig syk kvinne som gikk glipp av røntgentimen i Skien på grunn av transporten organisert av AMK-sentralen. Krokå mener at personene som har ansvar for syketransporten ikke kan ha forutsetninger for dette.

- Jeg kan ikke forstå hva de har av informasjon om pasientenes tilstand. Det tør jeg ikke si. Men det må jo være en svikt. Dette er jo sannsynligvis noe som gjentar seg og hvis det ikke blir tatt fatt i, vil de bare fortsette med dette. De skal jo spare penger, jeg forstår jo at de skal ha mest mulig ut av ressursene sine. Men et sted må jo grensa gå, sier Krokå.

Ekteparet Krokå har rapportert hendelsen til både Kragerø sykehus og Feiringklinikken, men de ønsker ikke gjøre noe mer med situasjonen.

- Dette er noe andre instanser må ta seg av og få en orden på. Men vi har sagt at de må for guds skyld ikke behandle pasienter på den måten, for det kan før eller siden gå galt.