Snart faller dommen om kirken

Til tross for at motstanderne av en ny, moderne Østre Porsgrunn kirke fikk flertall på menighetsmøtet søndag, opplever arkitekt Espen Surnevik at flere er i ferd med å snu og bli positive til prosjektet.

Espen Surnevik og Ådne Trodahl

Fredag vant arkitektene Espen Surnevik (t.v.) og Ådne Trodahl Plan- og designkonkurransen om nye Østre Porsgrunn Kirke med prosjektet «Reis Opp». – Vi har vært veldig opptatt av å bevare elementer fra den gamle kirken, sier Surnevik.

Foto: Marie Roksund / NRK

I morgen, tirsdag, blir den endelige avgjørelsen tatt.

– Det er gøy å høre at de som tidligere var skeptiske, ble begeistret for vinnerutkastet, sier arkitekt Espen Surnevik.

Vil ha kopi

Søndag var det menighetsmøte der medlemmene av Porsgrunn menighet kunne stemme over kopi av den gamle kirken eller om det skal bygges en ny, moderne kirke.

Resultatet ble at flertallet av dem som møtte opp, ville ha en kopi av den gamle. Men avstemningen var kun rådgivende, slik at det uansett er opp til Kirkelig Fellesråd å ta den endelige avgjørelsen i morgen.

Til tross for at mange av dem som møtte opp ikke ønsket vinneren av arkitektkonkurransen, sier arkitekt Espen Surnevik at han ikke opplever motstanden som skår i gleden rundt det å vinne konkurransen.

Han synes det var hyggelig at mange ble mer positive etter å ha fått høre mer om prosjektet og hvordan viktige elementer fra den gamle kirken er tatt med inn i det nye prosjektet.

– Men det er jo både naturlig og å forvente at de som har et annet syn i denne saken vil lufte det på et sånt møte, sier Surnevik.

Den gamle var også ny en gang

– Da den gamle kirken ble bygget for over 250 år siden var den også radikal i sin tid. Nå skal det bygges en kirke som kan stå i 250 år til, sier arkitekt Espen Surnevik.

Han forklarer at prosjektet «Reis Opp» har tatt utgangspunkt i bygningsstrukturen til den gamle kirken, slik at den nye eventuelt får proporsjonen og størrelsen til den gamle kirken.

Dersom prosjektet blir en realitet skal også de gamle grunnmursteinene brukes i det nye gulvet.

Vanskelig prosess

I kveld har menighetsrådet et møte der de drøfter hvordan de skal vektlegge gårsdagens rådgivende avstemning. I morgen faller den endelige dommen, når Kirkelig Fellesråd skal bestemme om det blir prosjektet «Reis Opp» eller om man skal sette opp en kopi av den gamle kirken.

Debatten har rast helt siden brannen i 2011, og det er mange som gleder seg til den endelige avgjørelsen kommer. Blant dem er menighetsrådets leder, Gjertrud Eide.

– Det har vært en vanskelig prosess. Den omkampen som kom i går, kom altfor sent. Den skulle vært tatt for 14 måneder siden, da kopialternativet ble skrinlagt, sier Eide.