NRK Meny
Normal

Advarer mot gamle rør over hele landet

PORSGRUNN (NRK): Gammelt ledningsnett kan være årsak til Porsgrunns største vannlekkasje, som skjedde mandag. Ekspert advarer mot gamle rør over hele landet.

Gro Tangen Jacobsen fikk leiligheten sin ødelagt på grunn av lekkasjen i vannledningen i Porsgrunn mandag kveld. Her trøstes hun av sønnen sin.

Klokken 20.49 mandag kveld rykket store mannskaper ut i Porsgrunn for å finne årsaken til byens hittil største vannlekkasje. 40 minutter senere fikk byens befolkning en SMS der kommunen advarte mot å drikke vannet fra springen.

Toril Hofshagen, direktør i Norsk vann

Toril Hofshagen i Norsk vann mener fornyingen av vannledningene i Norge må gå dobbelt så fort som i dag.

Foto: Norsk vann

Porsgrunn er ikke alene om å ha et eldre ledningsnett. Direktør for Norsk vann, Toril Hofshagen, mener dette kan skje hvor som helst i Norge.

– Det er et eksempel på en situasjon som kan skje i en hvilken som helst kommune i landet i dag, sier Hofshagen.

– Må doble fornyelsestakten

Norsk vann er en ikke-kommersiell interesseorganisasjon for vannbransjen i Norge. Hofshagen mener ledningsnettet bør fornyes raskt nok.

– Vi er ikke kommet langt nok. Vi har beregninger som viser at vi på nasjonalt nivå må doble fornyelsestakten i forhold til i dag, sier Hofshagen.

Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn innrømmer at enkelte av rørene er gamle.

Advarsel fra Porsgrunn kommune
Foto: Faksimile

– Også Porsgrunn har mange gamle rør, og vi har jo vedtatt en plan for å utbedre disse, sier Kåss.

450 liter i sekundet

Da vannspruten sto mandag kveld, var det store krefter i sving, forteller kommunalsjef Øistein Brinck. Han sier røret som gikk lekk var en 60 cm vannledning.

– Her har vi hatt et betydelig vannbrudd. Vi snakker da at den nok har pumpet bortimot 450 liter i sekundet. Det er voldsomme krefter som har vært i sving her, sier Brinck.

Bruddet på hovedvannledningen og skadene rundt har i dag blitt sjekket nøye av kommune og geologer, men det tar tid å finne årsaken.

Øistein Brinck

Kommunalsjef Øistein Brinck forteller at det kom omtrent 450 liter vann i sekundet ut av det ødelagte røret.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Skal vare i 100 år

Brinck sier rørene kan ha gått lekk på grunn av alder, men at de ikke vet det sikkert ennå.

– Vi bygger så det skal vare i 100 år. Dette røret er lagt ned på slutten av 60-tallet, så i denne verden er det ikke veldig gammelt, men det er en annen anleggsprosedyre når man legger rør i dag, enn det var på slutten av 60-tallet, så det kan være en del av årsaken.

Ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet var Norges totale lengde av vannrør i 2001 ca. 48000 km. FHI har flere ganger satt søkelys på ledningsnettet og landets vannforsyninger. Ca. 1/3 av norske drikkevannsledninger er lagt før 1971, og det er spesielt blant disse man finner en stor andel som nå bør rehabiliteres eller skiftes ut, heter det i rapporten.

Vannlekkasje i Porsgrunn

Vannet gjorde store skader i noen av hagene i området, som i stor grad består av leire.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK
Vannlekkasje i Porsgrunn
 • Kritisk til å dele celle

  Ingeborg Kivle i Telemark fengsels- og friomsorgsforbund er kritisk til ordninga med fleire fangar på same celle. Det er fengselsstyresmaktene som seier at enkelte må dele celle i ein periode. Kivle meiner at ei ordning svekker tryggleiken.

  Ingeborg Kivle
  Foto: Anna Lognvik / NRK
 • Trafikkulukke i Bø

  Ein person er lettare skadd etter ei utforkøyring på Folkestadvegen i Bø. Fylkesveg 152 er delvis stengd på ulukkesstaden.

 • Mykje snø – liten flaumfare

  Sjølv om det er 20 prosent meir snø enn normalt rundt Tinnsjøen og Møsvatn, er det liten fare for flaum til våren. Det seier direktør i Øst-Telemarkens Brukseierforening, Nikolai Østhus. Flaumfaren aukar dersom det kjem mykje nedbør når snøen smeltar.

 • Fem vil ha rådmann-jobb

  Sæhænd Bazmi-Rasekh (28), Arve Semb Christophersen (57) og Ragnar Sundklakk (56) er tre av søkerne til stillingen som prosjektleder i den nye fylkeskommunen, senere fylkesrådmann i Vestfold og Telemark fylkeskommune. To navn er unntatt offentlighet, melder fylkeskommunen på nettsidene sine.