NRK Meny
Normal

Flere blir meldt savnet i julebordsesongen

Det et problem i julebordsesongen at folk ikke finner veien hjem igjen etter en fuktig kveld på byen, ifølge politiet. I helgen hadde politiet flere savnetmeldinger som kunne ha ført til leteaksjoner.

Noen fester så hardt på julebordet at de glemmer å melde ifra til de der hjemme at de ikke kommer hjem med det første. Det fører ofte til at bekymrede familiemedlemmer ringer til poiltiet og melder vedkommende savnet.

BLIR BORTE: Noen fester så hardt på julebordet at de glemmer å melde fra at de ikke kommer hjem med det første. Bekymrede familiemedlemmer ringer politiet og melder vedkommende savnet.

Uerfarne julebordsdeltagere havner ofte skikkelig utpå når de er på julebord. For enkelte går det så galt at de ikke finner veien hjem igjen, og de blir meldt savnet av familiene sine.

Petter Hovet

Operasjonsleder Petter Hovet sier politiet får inn flere savnetmeldinger i julebordsesongen enn ellers i året.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi er midt i julebordsesongen, og stort sett hver helg nå ringer folk inn og melder en ektefelle eller samboeren savnet, forteller operasjonsleder Petter Hovet i Telemark politidistrikt.

Flere savnet – meldinger i helgen

I helgen ble flere personer meldt savnet fordi de ikke kom hjem etter endt julebord. Men vanligvis dukker folk opp igjen etter hvert som de kommer til seg selv på morgenkvisten, eller litt utpå dagen.

– Til de som ringer inn sier vi at de savnede stort sett kommer til rette. Vi setter aldri i gang store leteaksjoner på bakgrunn av slike meldinger, men vi må vurdere det i hvert enkelt tilfelle, sier Hovet.

Og det er det samme hvert år, forteller operasjonslederen. Alkoholen flyter lettere på denne tiden, og folk blir borte. I alle fall for en kort periode.

– Heldigvis løser det seg som regel selv. Ingen av dem som ble meldt savnet i helgen, er fortsatt savnet, understreker han.

Tar feil hus

Julebord

Skal du på julebord i helga? Rådet fra politiet er å ta det med ro, slik at du ikke ender opp med å bli meldt savnet.

Foto: colourbox.com

Det er heller ikke uvanlig at folk prøver å ta seg inn i et hus der de mener de hører hjemme, men som viser seg å være feil adresse.

– Flere ringer på eller banker på hus der de tror de bor. Hvis det vedvarer, prøver vi å sende ut en patrulje for å stoppe det. Da tar vi ofte med vedkommende hit for å sove av seg rusen, men ofte må vi innom legevakta og sjekke at de er i stand til å tåle en natt i arresten, sier Hovet.

I Skien opplevde folk i helgen at en ukjent person ringte på og banket intenst på dørene til flere hus. Han trodde han bodde der og ville absolutt inn. Det var skremmende, forteller folk som bor i området til NRK. Men politiet hadde ikke mulighet til å rykke ut.

– I helgene må vi prioritere ganske hardt hvor vi skal reise, og vi prioriterer ofte sentrumsområdene. Hvis det ikke er et nødtilfelle, reiser vi sjelden bort fra sentrum.

Ber folk passe på

Og operasjonslederen har noen klare råd til folk nå i tiden frem mot jul.

– Ha det koselig og gøy, men vær forsiktig med alkoholen. Mange får i seg for mye, så pass også på hverandre, avslutter Hovet.