NRK Meny
Normal

Flåtten trekker nordover

Varmere klima fører til at den fryktede blodsugeren trives i stadig nye områder.

Flåtten fanges med et hvitt håndkle

PÅ JAKT ETTER FLÅTT: Bjørn-Erik Kristiansen fanger flåtten med et hvitt håndkle.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Mens du for få år siden ikke fant overvintret flått lenger nord enn Brønnøysund er den nå å finne på høyde med Sandnessjøen.

– Flåttens vandring nordover stopper ved Dønna i Nordland, sier Bjørn-Erik Kristiansen.

Sammen med leder av Flått i nord-prosjektet, Dag Hvidsten, har Kristiansen trålet Helgelandskysten etter flått. De har funnet ut at flåtten ikke er i stand til å overleve nord for Dønna utenfor Sandnessjøen.

– Vi mener at vi har lokalisert det nordligste området for flåtten, sier Kristiansen.

De senere årene har det også vært flere tilfeller av flåttfunn i Rana, men disse vil dø når vinteren kommer. Flått forflytter seg blant annet med fugler, derfor kan man ifølge forskerne av og til finne den nord for flått-grensen.

Undersøker flått

TETT PÅ: Bjørn-Erik Kristiansen forsker på flått.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Bjørn-Erik Kristiansen demonstrerer i et skogholt hvordan de går frem for å finne flått. På en kjepp har han festet et hvitt frottehåndkle. Sakte sveiper han det over skogbunn og kratt.

Klima og rådyr påvirker hvor langt nord flåtten overlever.

Bjørn-Erik Kristiansen studerer flått

FLÅTT-JAKT: Bjørn-Erik Kristiansen forsker på flått.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Det er nok temperaturforholdene, det er et klima som flåtten ikke liker. Den er også avhengig av at det er mye rådyr og rådyr er ikke mye utbredt i Nord-Norge, sier forskeren fra Porsgrunn.

Dyr og fugler påvirker hvor mye Borrelia det er i flåtten.

Arbeidsverktøy til flått-jakt

Dobbeltsidig tape gjør at flåtten holder seg i ro etter at den er fanget.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Forklaringen på dette er at flått smittes dersom de suger blod fra et dyr som er smittet, så smitterisikoen for flåtten vil variere avhengig av hvilke dyr som finnes i området til enhver tid og om disse er bærere av Borrelia, sier Vivian Kjelland.

Kjelland forsker på flått ved Universitetet i Agder. Undersøkelser viser at i gjennomsnitt er 25-30 % av flåtten smittet av Borrelia.

Les også: Får 70 mill. til flåttforskning

Flått fanget i håndkle

En flått-larve. Flotten finnes i tre stadier: Larve, nymfe og voksen.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK
  • Hund påkjørt i Skien

    Politiet har mottatt melding om en hund som skal ha blitt påkjørt på Håvundvegen. Hunden løp videre, men skal være skadet. Politipatrulje leter nå etter hunden som skal være hvit og brunflekket med kort pels.

  • Vogntog berga på Grønliheia

    Vogntoget, som i dag har stått fast på E134 på Grønliheia, har kome seg laus. Vegen er no open i begge køyrebanar, melder Statens vegvesen.

  • Slår sammen skattekontor

    Kommunestyret i Drangedal har vedtatt å etablere en felles skatteoppkreverfunksjon for Drangedal og Kragerø. Politikerne ønsker at det skal være en kontordag i Drangedal i uka. Etableringen skjer så fort det lar seg gjøre.