NRK Meny
Normal

Klarer ikke å holde gjedda unna

LUNDE (NRK) : Fiskere har fått gjedde på oversida av den elektriske fiskesperra ved Kjeldal sluser. Elveeierlaget mener dette viser at sperra gjør det motsatte av det den skulle.

Bjørn Erik Lauritzen

FIKK TO GJEDDER: Bjørn Erik Lauritzen fikk to gjedder i da han satte garn på oversiden av den elektriske fiskesperra i Nome.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Fiskesperra i Lunde i Nome ble satt opp, våren 2012. Den skulle hindre gjedda å spre seg lenger opp i vassdraget og true den unike ørretstammen i Bandak.

På oppdrag fra elveeierlaget i Strengen og Ulefoss, har Bjørn Erik Lauritzen satt ut garn på oversida av den elektriske fiskesperra. Han ble overrasket da han dro opp to gjedder i garnene han hadde satt ut.

– Man vet jo aldri, men tanken er jo at det ikke skal være gjedde her. Hvordan de har kommet seg hit, det aner jeg ikke.

Erik Sundbø med gjeddefangst

Erik Sunbø i Elveeierlaget i Strengen og Ulefoss med gjeddefangsten.

Foto: Privat

Vil fjerne fiskesperra

Gjedda er en rovfisk som man blant annet frykter kan angripe og ødelegge den spesielle ørretstammen videre opp i vassdraget.

Det har vært mye kritikk mot den elektriske fiskesperra etter at den ble satt opp. Folk har rapportert at de har fått støt på land når de har vært i nærheten av sperra. Andre mener at strømmen tar livet av annen fisk som kommer i nærheten.

Det er på tide å kutte ut hele fiskesperra, mener Erik Sundbø i Elveeierlaget i Strengen og Ulefoss.

– De har sikkert hatt edle motiver, men det viser seg at det holder ikke mål. Sperra har sluppet forbi gjedde og den dreper fisk. Den fungerer jo ikke etter hensikten, og da må man jo bare si det sånn at den ikke har livets rett, sier Sundbø.

Overraska over gjeddefangsten

Hans Bakke

Miljøverndirektør Hans Bakke hos Fylkesmannen.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Telemark, Hans Bakke er overrasket over gjeddefangsten. Men han kan ikke si hvilke konsekvenser det får for fiskesperra.

– Jeg kan ikke gi noe klart svar på dette her og nå. Nå må vi samle kunnskap og diskutere mulige forklaringer på dette.

– Nå er det altså funnet død fisk som man ikke skal bli rammet og samtidig er det sluppet gjennom fisk som man absolutt ikke ønsker videre. Betyr ikke dette at fiskesperra har feilet?

– Det er jeg ikke enig i. Vi har gått gjennom hendelsene med død fisk. Det skyldes, til en viss grad, gytevandring og det reelle problemet med død fisk tror vi er beskjedent og at vi kan finne løsninger på det. Hendelsen med de levende gjeddene er så nytt at det har vi ikke fått gått inn i.

 • Vannlekkasje i Skien

  Det er en stor vannlekkasje i Skien sentrum, skriver TA. En av hovedvannledningene i sentrum har gått i stykker og det vil ta flere timer å utbedre skadene. Vannet er koblet av og det er et område med mange kontorlokaler og få leiligheter som er ramma.

 • Vil ruste opp Lietorvet

  Bratsberg Næringseiendom vil ruste opp Lietorvet i Skien for 60 millioner kroner, skriver TA. Haavard Skare som er administrerende direktør i Bratsberg Næringseiendom, gleder seg til å revitalisere kjøpesenteret.

  Lietorvet, Skien
  Foto: Øystein Økter / NRK
 • Vant på poeng

  Kevin Melhus fra Skien vant sin tredje proffboksekamp på boksestevnet i Fritidsparken i Skien i går kveld. Melhus gikk seksr runder mot polske Darius Skop, og vant til slutt på poeng.

  Kevin Melhus
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Havnet på jordet

  To personer fikk førerkortet sitt beslaglagt etter å ha kjørt ut på et jorde i Porsgrunn. Personene hadde tidligere på kvelden fått tilsnakk etter å ha sladdet i Porsgrunn sentrum.