NRK Meny
Normal

– Det så ut som en massakre

Naboer til kommunens renseanlegg ved Kilsbekken i Kragerø er bekymret etter at de fant elva full av døde fisker. Ovenfor renseanlegget er det fullt av liv.

Fiskedød i Kragerø

Det var dette synet som møtte Naboer til kommunens renseanlegg ved Kilsbekken i Kragerø. Flere hundre fisk var døde.

Foto: Svein Tore Eie

Onsdag ettermiddag fant Anita Mjelland, som bor i Kil i Kragerø, at bekken som går gjennom hagen hennes var full av døde fisker.

– Det er død sjøørret, første-, andre- og tredjeårs. fisker som snart er klare for å dra ut i sjøen for å kose seg, sier Mjelland til NRK.

Varslet politiet

Bekymret over antallet døde fisker varslet hun politiet. De sendte brannvakta i Kragerø ble ut for å ta tester av vannet.

– Det så jo ut som en massakre, sier Mjelland.

Hun tror det dreier seg om et par hundre døde fisk, i tillegg til en hel drøss døde meitemark på bunnen. Og hun syns det hele er leit.

– Nå har vi jobbet i mange år for å få fisken tilbake, og blant annet fjernet et rør for å få sjøørreten tilbake hit for å gyte. Og det har vi fått til de siste par årene, så skjer dette. Det er jo tragisk. Først blir vi sinte, så blir vi bare triste alle sammen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Anita Mjelland

Anita Mjelland ble både sint og lei seg da hun oppdaget den døde fisken. Nå krever hun at det blir undersøkt grundig.

Foto: Marie Roksund / NRK

– Må undersøkes ordentlig

Omtrent 300 meter opp langs Kilsbekken ligger Kil renseanlegg. Ovenfor anlegget er det full fart i fisken. Nedenfor ligger alle fiskene og flyter med buken opp.

Fylkesmannen i Telemark, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Kragerø kommune er alle kjent med saken.

– Noen må jo finne ut av dette her. Vi klarer ikke det alene. Og det må undersøkes ordentlig, det dør ikke så mange fisk uten at det er snakk om utslipp, sier Mjelland.