– Det er gøy å være ute å leke. Ofte spiser vi brødskive, men av og til griller vi pølser også, sier 5-åringene Signe Stensrud Børhaug og Daniel Berge Hansen.
Men pølser og brødskiver kan snart bli bytta ut med helt andre retter i tida som kommer.
Femåringene går begge i Maribakkane barnehage i Skien. I dag er flere av de ansatte i denne barnehagen, sammen med nitti andre barnehageansatte, på kurs for å lære mer om uteaktivitet og mat. Målet med kurset er å unngå inaktivitet og dårlig matvaner.
– I vår tid er det viktig å stimulere til uteaktivitet, mange barn sitter mer inne nå enn tidligere, sier Dag-Øyvind Olsen Djuvik i Telemark turistforening.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Fisk på menyen
Blant det som skal friste barna ut i skogen er en meny bestående av fisk og grønnsaker.
– Det er en myte at barn ikke liker fisk og grønnsaker. Når vi lager denne woken til barna, så vil de alltid ha mer, sier Trude Brostigen Ringhus i Edland barnehage i Vinje i Telemark. Hun laget mat for å inspirere de andre barnehageansatte under kurset.
Se video:
Edland barnehage er blant mange barnehager som er en del av fiskesprell-prosjektet, som skal lære barn mer om fisk og sjømat.
– God mat er et viktig element i det å lære barn å kose seg ute. Også tror jeg ofte at når barn er ute på tur så tørr de å smake på mat de ellers ikke ville smakt på, sier Jorunn Borge Westhrin, leder for helsefremmende barnehager i Telemark fylkeskommune.
Frukt på grillen
– Her har jeg litt mango, epler, nøtter og fersken. Nå skal dette inn i aluminiumsfolie også skal det grilles. Dette er helt nytt for meg, men definitivt spennende, sier Olav Berge. Han jobber i Maribakkane barnehage der femåringene Signe og Daniel går.
En av de praktiske oppgavene de barnehageansatte får er nemlig å sette sammen sin egen fruktpakke. Denne grilles i fem minutter før den er klar til å spises rett fra aluminiumsfolien.
– Jeg skal ta med meg dette tilbake til barna, også skal vi prøve det. Det er veldig fint å komme sammen med andre barnehageansatte å lære om dette, sier Berge.
Tilbake i barnehagen er barna glade for at de voksne lærer mer om mat og uteaktivitet.
– Håper vi kan grille fisk, jeg liker rosa fisk, smiler Daniel Berge Hansen.