Hopp til innhold

Dette skal lokke barna ut

Kreativ fiskemat og nytenkende aktivitet skal gi barna bedre opplevelser ute. I dag er barnehageansatte på kurs for å lære.

Fiskewok

Fisk og sjømat skal friste barnehagebarn til å være mer ute. Trude Brostigen Ringhus i Edland barnehage sier barna liker woken.

– Det er gøy å være ute å leke. Ofte spiser vi brødskive, men av og til griller vi pølser også, sier 5-åringene Signe Stensrud Børhaug og Daniel Berge Hansen.

Men pølser og brødskiver kan snart bli bytta ut med helt andre retter i tida som kommer.

Femåringene går begge i Maribakkane barnehage i Skien. I dag er flere av de ansatte i denne barnehagen, sammen med nitti andre barnehageansatte, på kurs for å lære mer om uteaktivitet og mat. Målet med kurset er å unngå inaktivitet og dårlig matvaner.

– I vår tid er det viktig å stimulere til uteaktivitet, mange barn sitter mer inne nå enn tidligere, sier Dag-Øyvind Olsen Djuvik i Telemark turistforening.

(artikkelen fortsetter under bildet)

barnehagebarn

Daniel Berge Hansen og Signe Stensrud Børhaug synes det er gøy å være ute å leke.

Fisk på menyen

Blant det som skal friste barna ut i skogen er en meny bestående av fisk og grønnsaker.

– Det er en myte at barn ikke liker fisk og grønnsaker. Når vi lager denne woken til barna, så vil de alltid ha mer, sier Trude Brostigen Ringhus i Edland barnehage i Vinje i Telemark. Hun laget mat for å inspirere de andre barnehageansatte under kurset.

Se video:

Fiskewok i friluft for barna

Fiskewok i friluft for barna

Edland barnehage er blant mange barnehager som er en del av fiskesprell-prosjektet, som skal lære barn mer om fisk og sjømat.

– God mat er et viktig element i det å lære barn å kose seg ute. Også tror jeg ofte at når barn er ute på tur så tørr de å smake på mat de ellers ikke ville smakt på, sier Jorunn Borge Westhrin, leder for helsefremmende barnehager i Telemark fylkeskommune.

Frukt på grillen

– Her har jeg litt mango, epler, nøtter og fersken. Nå skal dette inn i aluminiumsfolie også skal det grilles. Dette er helt nytt for meg, men definitivt spennende, sier Olav Berge. Han jobber i Maribakkane barnehage der femåringene Signe og Daniel går.

En av de praktiske oppgavene de barnehageansatte får er nemlig å sette sammen sin egen fruktpakke. Denne grilles i fem minutter før den er klar til å spises rett fra aluminiumsfolien.

– Jeg skal ta med meg dette tilbake til barna, også skal vi prøve det. Det er veldig fint å komme sammen med andre barnehageansatte å lære om dette, sier Berge.

Tilbake i barnehagen er barna glade for at de voksne lærer mer om mat og uteaktivitet.

– Håper vi kan grille fisk, jeg liker rosa fisk, smiler Daniel Berge Hansen.

Dag-Øyvind Olsen Djuvik i Telemark turistforening

Dag-Øyvind Olsen Djuvik i Telemark turistforening mener det er viktig at man stimulerer barn til uteaktivitet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark