First House-sjef: – Uheldig og umusikalsk av oss

First House og Telemark fylkeskommune har fakturert skattebetalerne for alt fra eksklusive middager til softis og Redbull på bensinstasjon. Nå beklager PR-byrået den negative oppmerksomheten saken har fått.

per høiby

BEKLAGER: First House har fakturert skattebetalerne for alt fra dyr konjakk til softis med strø. Nå beklager First House-sjef Per Høiby.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

NRK har gjennomgått regningene First House har fått refundert fra Telemark fylkeskommunen. Regningene var for alt fra konjakk og Chablis fra middager på fasjonable hoteller til softis med strø og Red Bull på bensinstasjon.

First House faktura

Særlig i fjor fakturerte First House store summer utenom kontrakten på seks millioner kroner. De fakturer også et administrasjonsgebyr på 4.608 kroner per måned.

Foto: Line Tomter

NRK har flere ganger forsøkt å få svar fra First House i forbindelse med saken. Tirsdag ettermiddag skriver administrerende direktør Per Høiby i First House følgende i en e-post:

– Vi ser at det var uheldig og umusikalsk å fakturere småutgifter som for eksempel mat på vei til møter i et så omfattende prosjekt. Dette burde vi ha fanget opp selv. Vi har beklaget dette overfor kunden og den oppmerksomhet det har skapt.

  • Les hele svaret fra First House nederst i artikkelen.

Det var Aftenposten som først skrev om beklagelsen fra First House tirsdag formiddag.

Eksklusive middager

Det var i juni 2013 at Telemark fylkeskommune i et samarbeid med Innovasjon Norge underskrev en kontrakt med First House som skulle skaffe Telemark nye arbeidsplasser fordelt på mellom en og fem større bedriftsetableringer. Foreløpig er det ikke blitt skapt en eneste en.

Men nå kan NRK avsløre at i tillegg til kontrakten på seks millioner kroner viser det seg at First House har fått refundert utgifter knyttet til reisevirksomhet, middager og drikke i arbeidet med prosjektet.

En av regningene First House har levert til fylkeskommune er fra en helaften på Lofoten fiskerestaurant i Oslo. Regningen viser at de ni deltakerne drakk og spiste for til sammen 13142 kr.

Evy-Anni Evensen

Også fylkesrådmann Evy-Anni Evensen har vært med på flere av arrangementene og middagene til Invest in Telemark.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Denne kvelden var både Bård Hoksrud, Kåre Fostervold og Bjørn Richard Johansen fra First House til stede. Det ble konsumert 18 enheter alkohol i tillegg til tre flasker Riesling.

Fylkesrådmannen: – Nettverksbygging

– Hvorfor skal First House få dekket utgifter til softis, sjokolade, pølser og hamburgere?

– Når ting skjer utenfor Oslo leverer First House regning på mat og drikke, sier Evy-Anni Evensen, fylkesrådmann i Telemark.

– Men det har vært middager i Oslo også?

– Middager er spesielt. Det er bestilt og avtalt med oss utenom kontrakten for nettverksbygging, sier Evensen.

Her er hele svaret fra First House:

«Vi ser at det var uheldig og umusikalsk å fakturere småutgifter som for eksempel mat på vei til møter i et så omfattende prosjekt. Dette burde vi ha fanget opp selv. Vi har beklaget dette overfor kunden og den oppmerksomhet det har skapt. Siden oppstarten av prosjektet i 2013, har vi arbeidet på oppdrag fra Telemark fylkeskommune og Innovasjon Norge med å skape oppmerksomhet og interesse blant investorer og internasjonalt næringsliv for å etablere virksomheter i Telemark. Det var bred politisk enighet i Telemark om å satse på dette prosjektet, og Innovasjon Norge har bidratt med 50 prosent av budsjettet. I snart tre år har First House bistått oppdragsgiverne i tråd med mandatet, for å bygge viktige kontakter og lokalisere nye arbeidsplasser til Telemark. Det første har vi, sammen med oppdragsgiveren, lykkes med. At prosjektet ennå ikke har konkrete nyetableringer å vise til, betyr ikke at dette ikke vil skje. Gjennom prosjektet er det brakt inn et stort antall aktører, blant annet store internasjonale selskaper og investorer. For disse er nå Telemark satt på kartet som et mulig sted for næringsutvikling, og mange av dem gjør fortsatt vurderinger med tanke på å etablere seg i Telemark. Totalprosjektet har en ramme på 6 millioner kroner. Totalt har oppdragsgiveren betalt First House 3,8 millioner kroner. Det å lykkes med slike prosjekter, er et møysommelig arbeid. Men det er viktig å se potensialet i dette prosjektet.»