NRK Meny
Normal

Finn én feil på dette kartet

Google Earth er ikke oppdatert på en snart to år gammel nyhet.

Google Earths oversikt over UNESCOs verdensarvsteder

Kartet viser Google Earths oversikt over UNESCOs verdensarvsteder.

Foto: Skjermdump

Rjukan-Notodden Industriarv mangler nemlig i karttjenestens oversikt over verdensarvsteder.

Google Earth er en nettjeneste der du kan zoome deg inn på land, byer og steder over hele kloden. Brukeren kan også velge å få verdensarvsteder som spesielle punkter i kartet.

Mens de sju andre norske verdensarvstedene er avmerket, mangler Rjukan-Notodden Industriarv. Denne delen av Telemarks industrihistorie ble en del av UNESCOs verdensarvliste sommeren 2015.

– Må være Googles ansvar

Runar Lia

Direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum, Runar Lia.

Foto: Petter Melsom / NRK

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) formidler verdensarven på Rjukan og Notodden. NIA-direktør Runar Lia tror det er Google som ikke har oppdatert karttjenesten.

– Dette må være Googles ansvar. UNESCO har gjort sin jobb. Både deres og våre sider er oppdaterte, så da må Google ha et ansvar her, sier Lia.

Går man via UNESCOs egne nettsider finner man kart med Rjukan-Notodden som verdensarvsted.

I Google Earth får du blant annet opp verdensarvsteder som Bryggen i Bergen, Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, Urnes stavkirke og gruvebyen Røros.

PR-sjef i Google Norge, Helle Skjervold, kan foreløpig ikke si hva som er årsaken til at Rjukan-Notodden industriarv ikke vises som verdensarvsted. Google undersøker nå saken.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra den norske UNESCO-kommisjonen.

Vemork

Vemork kraftstasjon på Rjukan er en del av verdensarven. Norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvann som ble produsert her under 2. verdenskrig.

Foto: Marie Roksund / NRK

Lite kjent

Rjukan-Notodden Industriarv er lite kjent som verdensarvsted. Det viser en spørreundersøkelse som ble gjort på oppdrag for Norsk Industriarbeidermuseum tidligere i vinter.

Runar Lia i Norsk Industriarbeidermuseum mener det understreker viktigheten av å være synlig, også på nettjenester som Google Earth.

– Vi har en jobb å gjøre. Vi skal få på plass et designprogram, nye hjemmesider og vi har sendt søknad om å bli autorisert som verdensarvsenter. Det vil kunne gi mer penger til dette her, sier Lia.

 • Snøskredfaren nedgradert

  Etter ein periode med vesentleg snøskredfare i Vest-Telemark, er no faren nedgradert til moderat. NVE rår likevel folk til å vere varsame i bratte område.

 • Tjue skadde i trafikken i januar


  Tjue personar blei skadde i trafikkulukker i Telemark i januar. I same periode i fjor blei 8 personar skadde, syner tal frå Statistisk sentralbyrå. Tala syner at ingen miste livet i trafikken i Telemark i januar.

 • Arrestert etter hærverk

  Ein mann er arrestert, mistenkt for å ha gjort skadeverk på ni bilar hjå ein bilforhandlar på Kjørbekk. Frontrutene på førarsida er knust, og bilane har i tillegg skader i lakken, melder politiet.

 • Vil flytte jernbanepengar til Oslo

  Pengane til dobbeltspor mellom Larvik og Porsgrunn burde vore brukt nærare Oslo. Det seier assisterande direktør i Transportøkonomisk institutt, Kjell Johansen. Johansen meiner at fleire ville fått nytte av investeringa dersom pengane var brukt nærare Oslo.