NRK Meny
Normal

Finn én feil på dette kartet

Google Earth er ikke oppdatert på en snart to år gammel nyhet.

Google Earths oversikt over UNESCOs verdensarvsteder

Kartet viser Google Earths oversikt over UNESCOs verdensarvsteder.

Foto: Skjermdump

Rjukan-Notodden Industriarv mangler nemlig i karttjenestens oversikt over verdensarvsteder.

Google Earth er en nettjeneste der du kan zoome deg inn på land, byer og steder over hele kloden. Brukeren kan også velge å få verdensarvsteder som spesielle punkter i kartet.

Mens de sju andre norske verdensarvstedene er avmerket, mangler Rjukan-Notodden Industriarv. Denne delen av Telemarks industrihistorie ble en del av UNESCOs verdensarvliste sommeren 2015.

– Må være Googles ansvar

Runar Lia

Direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum, Runar Lia.

Foto: Petter Melsom / NRK

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) formidler verdensarven på Rjukan og Notodden. NIA-direktør Runar Lia tror det er Google som ikke har oppdatert karttjenesten.

– Dette må være Googles ansvar. UNESCO har gjort sin jobb. Både deres og våre sider er oppdaterte, så da må Google ha et ansvar her, sier Lia.

Går man via UNESCOs egne nettsider finner man kart med Rjukan-Notodden som verdensarvsted.

I Google Earth får du blant annet opp verdensarvsteder som Bryggen i Bergen, Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, Urnes stavkirke og gruvebyen Røros.

PR-sjef i Google Norge, Helle Skjervold, kan foreløpig ikke si hva som er årsaken til at Rjukan-Notodden industriarv ikke vises som verdensarvsted. Google undersøker nå saken.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra den norske UNESCO-kommisjonen.

Vemork

Vemork kraftstasjon på Rjukan er en del av verdensarven. Norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvann som ble produsert her under 2. verdenskrig.

Foto: Marie Roksund / NRK

Lite kjent

Rjukan-Notodden Industriarv er lite kjent som verdensarvsted. Det viser en spørreundersøkelse som ble gjort på oppdrag for Norsk Industriarbeidermuseum tidligere i vinter.

Runar Lia i Norsk Industriarbeidermuseum mener det understreker viktigheten av å være synlig, også på nettjenester som Google Earth.

– Vi har en jobb å gjøre. Vi skal få på plass et designprogram, nye hjemmesider og vi har sendt søknad om å bli autorisert som verdensarvsenter. Det vil kunne gi mer penger til dette her, sier Lia.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Nytt akuttmottak på Notodden

  Sjukehuset på Notodden får eit nytt og betre akuttmottak. Frå midten av januar flyttar akuttmottaket til større lokale i fyrste etasje, noko som blir betre for både pasientar og tilsette, skriv sjukehuset i ei pressemelding.

  Sykehuset på Notodden
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Ynskjer fleire søkarar frå Telemark

  46 eigarar av kulturminne i Telemark har søkt om nesten 11 millionar til saman frå Kulturminnefondet. Fondet har fått inn søknadar om 325 millionar kroner i heile landet. – Vi ynskjer oss fleire søkarar frå Telemark, seier direktør Simen Bjørgen.

  Simen Bjørgen
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK