NRK Meny
Normal

Finanskrise for russen

Det nærmer seg vår og russetid. Men årets russ har det ikke like morsomt som tidligere russ. De er nemlig rammet av finanskrisa.

Illustrasjon: russelue
Foto: Berit Keilen / Scanpix

Det koster mye å være russ. Man skal blant annet ha russebil, stereoanlegg til russebilen og russeklær. Vanligvis er det enkelt for russen å skaffe seg sponsorer, slik at utgiftene for hver enkelt blir mindre. Men på grunn av de økonomiske nedgangstidene har ikke butikker og bedrifter lenger råd til å støtte russen.

Utsatt oppussing

- Vi har bare fått to sponsere på til sammen 700 kroner, så vi må ut med veldig mye penger selv, sier Camilla Johansen som er russ ved Porsgrunn videregående skole i år.

Sammen med Matias Soleng og Henriette Holm-Jørgensen har hun gått til innkjøpt av russebilen ”Allstar”. Pengemangelen har ført til at oppussingen av bilen har blitt utsatt. Med bare en måned igjen til russeferingen starter, er ungdommene bekymret for at bilen ikke skal bli ferdig i tide.

Bruker sparepenger

- Foreløpig har vi bare malt innsiden av bilen. Hvis vi hadde hatt nok penger, hadde vi begynt å pusse opp for et halvt år siden. Mangelen på penger gjør at bilen ikke blir slik vi planla å ha den. Det setter en demper på gleden over å ha russebil, sier Soleng, som tilføyer at han har måttet bruke mye av sine egne sparepenger på bilen.

- Hva skal dere gjøre for å skaffe nok penger?

-Jobbe. Og det har jeg egentlig ikke tid til, siden jeg også er med på russerevyen, forteller Johansen.

Russen blir ofte sett på som plagsom og bråkete av andre. Mange gleder seg nok over at russen ikke har så mye å rutte med i år. Men ungdommene lover at det ikke gjør dem til kjedelige russ.

- Nei, absolutt ikke. Vi kommer til å finne på like mye tull selv om vi ikke har så mye penger.

 • Bil havnet på taket

  En mann er kjørt til sykehus etter at en bil havnet på taket på Kjørbek i Skien. Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til ulykken.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.

 • Golfbane under vann

  Golfbanen på Gumøy i Kragerø står under vann. – Banen var i utmerket stand helt til regnet kom, så jeg tror dette skal gå bra, sier styreleder i Gumøy golf AS Jarl Wist. Det anslås at omkring 20 mål ligger under vann.

  Gumøy golfbane
  Foto: Roy Isnes