NRK Meny
Normal

Finanskrise for russen

Det nærmer seg vår og russetid. Men årets russ har det ikke like morsomt som tidligere russ. De er nemlig rammet av finanskrisa.

Illustrasjon: russelue
Foto: Berit Keilen / Scanpix

Det koster mye å være russ. Man skal blant annet ha russebil, stereoanlegg til russebilen og russeklær. Vanligvis er det enkelt for russen å skaffe seg sponsorer, slik at utgiftene for hver enkelt blir mindre. Men på grunn av de økonomiske nedgangstidene har ikke butikker og bedrifter lenger råd til å støtte russen.

Utsatt oppussing

- Vi har bare fått to sponsere på til sammen 700 kroner, så vi må ut med veldig mye penger selv, sier Camilla Johansen som er russ ved Porsgrunn videregående skole i år.

Sammen med Matias Soleng og Henriette Holm-Jørgensen har hun gått til innkjøpt av russebilen ”Allstar”. Pengemangelen har ført til at oppussingen av bilen har blitt utsatt. Med bare en måned igjen til russeferingen starter, er ungdommene bekymret for at bilen ikke skal bli ferdig i tide.

Bruker sparepenger

- Foreløpig har vi bare malt innsiden av bilen. Hvis vi hadde hatt nok penger, hadde vi begynt å pusse opp for et halvt år siden. Mangelen på penger gjør at bilen ikke blir slik vi planla å ha den. Det setter en demper på gleden over å ha russebil, sier Soleng, som tilføyer at han har måttet bruke mye av sine egne sparepenger på bilen.

- Hva skal dere gjøre for å skaffe nok penger?

-Jobbe. Og det har jeg egentlig ikke tid til, siden jeg også er med på russerevyen, forteller Johansen.

Russen blir ofte sett på som plagsom og bråkete av andre. Mange gleder seg nok over at russen ikke har så mye å rutte med i år. Men ungdommene lover at det ikke gjør dem til kjedelige russ.

- Nei, absolutt ikke. Vi kommer til å finne på like mye tull selv om vi ikke har så mye penger.

 • Én til sykehus etter ulykke

  En person er kjørt i ambulanse til sykehus med uavklart skadefang etter en snøscooterulykke i Fyresdal i Telemark. Hendelsen skal ha skjedd ved 00.40-tiden, melder politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Stopp i Nome utan førarkort

  Ein mann i slutten av 20-åra er stoppa av politiet på Fensvegen i Nome. Det er mistanke om køyring i påverka tilstand, og utan ikkje førarkort. Det er tatt blodprøve.

 • Vogntog slit med å kome opp

  Politiet melder at eit utanlandsk vogntog slit med å kome opp bakkane på riksveg 41 mellom Kviteseid og Vrådal. Kort tid etterpå melder politiet at bilen kom seg opp bakkane.

 • Notodden slo Bærum

  Notodden fotballklubb fekk besøk av Bærum i årets tredje treningskamp. Det enda med 4–1 siger til Notodden. Felipe Ferreira, Martin Brekke og André Bakke skåra måla for NFK.