NRK Meny
Normal

Finanskrise for russen

Det nærmer seg vår og russetid. Men årets russ har det ikke like morsomt som tidligere russ. De er nemlig rammet av finanskrisa.

Illustrasjon: russelue
Foto: Berit Keilen / Scanpix

Det koster mye å være russ. Man skal blant annet ha russebil, stereoanlegg til russebilen og russeklær. Vanligvis er det enkelt for russen å skaffe seg sponsorer, slik at utgiftene for hver enkelt blir mindre. Men på grunn av de økonomiske nedgangstidene har ikke butikker og bedrifter lenger råd til å støtte russen.

Utsatt oppussing

- Vi har bare fått to sponsere på til sammen 700 kroner, så vi må ut med veldig mye penger selv, sier Camilla Johansen som er russ ved Porsgrunn videregående skole i år.

Sammen med Matias Soleng og Henriette Holm-Jørgensen har hun gått til innkjøpt av russebilen ”Allstar”. Pengemangelen har ført til at oppussingen av bilen har blitt utsatt. Med bare en måned igjen til russeferingen starter, er ungdommene bekymret for at bilen ikke skal bli ferdig i tide.

Bruker sparepenger

- Foreløpig har vi bare malt innsiden av bilen. Hvis vi hadde hatt nok penger, hadde vi begynt å pusse opp for et halvt år siden. Mangelen på penger gjør at bilen ikke blir slik vi planla å ha den. Det setter en demper på gleden over å ha russebil, sier Soleng, som tilføyer at han har måttet bruke mye av sine egne sparepenger på bilen.

- Hva skal dere gjøre for å skaffe nok penger?

-Jobbe. Og det har jeg egentlig ikke tid til, siden jeg også er med på russerevyen, forteller Johansen.

Russen blir ofte sett på som plagsom og bråkete av andre. Mange gleder seg nok over at russen ikke har så mye å rutte med i år. Men ungdommene lover at det ikke gjør dem til kjedelige russ.

- Nei, absolutt ikke. Vi kommer til å finne på like mye tull selv om vi ikke har så mye penger.

 • OBS-varsel i morgon

  Laster Twitter-innhold
 • Store manglar ved Flatdal skule

  Flatdal skule manglar undervisningsrom og er for dårleg isolert, skriv Vest-Telemark Blad. Rådmannen i Seljord ber politikarane om å gje skulen dispensasjon, slik at han kan drivast til manglane blir retta.

 • Tre personar til legevakt

  Tre personar er sende til legevakt for sjekk etter bilulukke i Kilebygda i Skien. Det er framleis ukjend kva som skjedde da to bilar kolliderte.

 • Trafikkulukke i Kilebygda

  Politi og brannvesen er på veg til ei trafikkulukke i Kilebygda i Skien. To bilar har kollidert front mot front. Skadeomfanget er foreløpig ukjend.