Hopp til innhold

Finansekspert: – Har du råd til å miste det, dropp forsikringen

Hvilke forsikringer trenger du egentlig? Du bør tenke deg nøye om før du tegner forsikring på ting du kan erstatte selv, mener Forbrukerrådet.

Iphone knuser

KNUST TELEFON: Noen velger å tegne forsikring for telefonen sin, i frykt for at uhell som dette skal skje.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Telefonforsikring, sykkelforsikring, bunadsforsikring. Det er mange tilbud der ute, og det kan være lett å overforsikre seg.

– Uføreforsikring det viktigste

Elisabeth Realfsen er leder for Finansportalen, en tjeneste fra Forbrukerrådet. Hun vil ikke fraråde deg å tegne en forsikring du mener selv at du bør ha, men sier du bør ha en klar prioritering.

– Du må ta en vurdering på hva du har som er mest verdt. Den aller største verdien for oss alle er arbeidskraften. Den bør du forsikre, og spesielt om du tjener mer enn middels.

Elisabeth Realfsen

Leder for Finansportalen, Elisabeth Realfsen, sier uføreforsikring er den aller viktigste forsikringen.

Foto: Forbrukerrådet

Etter uføreforsikring mener hun bolig-, innbo-, bil- og reiseforsikring er viktigst.

– Poenget med en forsikring er at du skal klare deg, selv om du lider store økonomiske tap. Dersom du ikke har forsikret huset ditt og mister alt i brann, vil det sannsynligvis bli så alvorlig for deg at du aldri kommer deg opp igjen, sier Realfsen.

– En sykkel eller en telefon kan man alltids klare å erstatte. Så mitt råd er; har du råd til å miste det, dropp forsikringen, legger hun til.

Realfsen forklarer videre at det ikke blir betalt ut like mye i erstatningssummer som folk betaler inn til selskapene.

– Forsikring er i prinsippet ikke en lønnsom investering for den enkelte. Summen av alle erstatningene som selskapene betaler ut til kundene utgjør under 70 prosent av hva kundene betaler inn. Resten går til fortjeneste og administrasjon.

– Viktig å gå gjennom forsikringene

NRK har vært i kontakt med Tryg, Gjensidige, If og Sparebank1 forsikring, som er de fire største forsikringsselskapene i Norge.

Jon Berge- informasjonsrådgiver If forsikring

Jon Berge, informasjonsdirektør i If.

Foto: If forsikring

Jon Berge, informasjonsdirektør i If, sier at behovet for forsikringer varierer fra person til person.

– Vi anbefaler at folk tar kontakt for en gjennomgang av sine forsikringer. Noen har kanskje for mange forsikringer, andre har kanskje for få eller feil forsikringer, sier han.

– Spesielt er dette viktig ved store livshendelser som flytting, samboerskap eller giftermål, legger han til.

Ingen av forsikringsselskapene NRK har snakket med vil kategorisere noen av forsikringene som finnes på markedet som «unødvendige».

Dobbeltforsikret?

Noen velger å tegne en forsikring for å være på den absolutt sikre siden, og ender kanskje opp med å være dobbeltforsikret.

Simen B. Rudi

Kommunikasjonssjef Simen B. Rudi i Sparebank 1 forsikring.

Foto: SpareBank1

– En klassiker er at du blir tilbudt ekstra avbestillingsforsikring når du kjøper en reise. Med en helårs reiseforsikring, har du den tryggheten du trenger, sier kommunikasjonssjef Simen B. Rudi i SpareBank1 forsikring.

– Et annet eksempel er tilbud du får om forsikringer når du kjøper el- og hvitevarer. Ofte blir prisen like mye som det koster å kjøpe en ny gjenstand etter noen år. I tillegg er du allerede beskyttet av garanti, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark