NRK Meny
Normal

Fikk skryt av Mette-Marit

Forfatter Helga Flatland fikk være med på å åpne Kronprinsesse Mette-Marits litteraturreise. Det ble et veldig hyggelig møte, mente både forfatteren og Kronprinsessen.

H.K.H Mette Marit og forfattarane

Mette-Marit inviterte Roy Jacobsen og Helga Flatland til samtale i forbindelse med åpninga av hennes litteraturreise med tog.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Kronprinsessen skal kjøre tog fra Trondheim til Lillehammer og stanse flere steder underveis for å bidra til interessen for bøker og lesing.

Snakket om identitet

Forfatterne Helga Flatland og Roy Jacobsen var invitert til det første arrangementet på Trondheim bibliotek. Flatland, som kommer fra Seljord, har utgitt de kritikerroste bøkene: Bli hvis du kan, reis hvis du må (2010), Alle vil hjem. Ingen vil tilbake (2011) og Det finnes ingen helhet (2013).

Flatland sier samtalen mellom de tre gikk svært godt og at Kronprinsessen var forberedt.

– Det ble en veldig fin samtale i Trondheim, det fløyt godt og hun hadde lest seg opp.

– Hva snakket dere om?

– Utgangspunktet for litteraturtoget, denne gangen, var identitet. Vi snakket mye om forfatter-identitet og identitet i litteraturen. Så snakket vi en del om det å snakke selvbiografisk, kontra det å skrive fiksjon. Vi snakket også litt om skrivevaner og lesevaner.

Mette-Marit likte bøkene

Helga Flatland er plukket ut som en av ti forfattere som skal ha samtaler med Kronprinsessen i løpet av litteraturreisen fra Trondheim til Lillehammer. Hun sier hun fikk en telefon fra slottet.

– De ringte meg og sa at de gjerne ville ha meg med på dette litteraturtoget fordi Mette-Marit hadde lest- og likt bøkene mine.

– Hva synes du om det?

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig. Det er fint for meg, men det er jo også veldig god PR for selve litteraturen. Kronprinsessen er veldig opptatt av at unge skal lese og det hadde hun tenkt å fokusere på denne gangen, sier Flatland.