Lenket til senga i 14 år - fikk uventet hjelp fra Norge

TIRASPOL (NRK): Alexey (30) ble lam etter en alvorlig ulykke, og har ligget i senga siden. Nå har livet tatt en ny vending, og i kveld får han se sin aller første fotballkamp når FC Sheriff møter Odd i hjembyen.

Fikk rullestol ved hjelp av Odd

SE VIDEO: Her får Alexey Vasilevich Polozov prøve den nye rullestolen sin for første gang. (bilder fra Misjon uten grenser)

Alexey Vasilevich Polozov følger spent med fra senga, mens Odd-direktør Einar Håndlykken og kona Caroline Torskog monterer den nye rullestolen gitt av Nav i Skien.

Flere av beboerne på hjemmet er også til stede for å hjelpe til. Det er uvanlig folksomt på rommet til Alexey.

Plassert på "psykiatrisk" avdeling

Her har han bodd i 14 år. En stupeulykke da han var 17 år gjorde ham lam fra livet og ned. Første gang han var utendørs siden ulykken, var i fjor. Dårlig utstyr og knappe ressurser er årsaken. Inne har han kunnet bevege seg i en rullestol, men den har små hjul og er ubrukelig utendørs.

Alexey 16 år gammel på det fatale stedet

Alexey, t.h. 16 år gammel, sammen med en kamerat. I bakgrunnen brygga han stupte fra.

Foto: Privat

– Det er en bra stol, sier Alexey, på litt dårlig engelsk. Kommentaren faller da han ser de store hjulene på den nye stolen som kommer fra Norge.

I fanget har han den offisielle bordvimpelen med logoen til FC Sheriff og Odd, samt kampdatoen. Han har akkurat fått vite at han er invitert til kampen.

Han har aldri vært på kamp før, selv om hjemmet hans ligger bare 500 meter fra FC Sheriffs stadion.

Samarbeid må til

Men det er ikke bare han som er invitert. Odd spanderer pizza og billetter på 20 barnehjemsbarn. De skal se kampen sammen med en håndfull Odd-supportere som har tatt den lange veien fra Skien.

Alt dette er samarbeid mellom Odd og Misjon uten grenser. Sistnevnte har i mange år drevet hjelpearbeid i Moldova.

Snart er monteringen av stolen unnagjort, og det er tid for prøving. Først litt tilpasning inne, før Alexey blir båret ut og satt i stolen. Litt uvant med manøvreringen ennå, men snart triller han ut på terrassen.

alexeys rom

Her har Alexey tilbrakt mange timer. Nå er han plutselig mer mobil takket være ny rullestol.

Foto: Åsmund Brøvig, Misjon uten grenser

– Not seen the stars in one-three years, forklarer han på engelsken sin. Det blir raskt oversatt til: "Jeg hadde ikke sett himmelen på 13 år, før jeg kom ut for første gang i fjor sommer".

Brekker ben stadig vekk

Det tok et par uker fra stupeulykken til han begynte å miste førligheten i beina. Snart begynte han også å utvikle osteoporose, også kjent som beinskjørhet. Resultatet er at han stadig brekker bein.

Caroline Torskog er fysioterapeut.

– I Norge hadde han blitt medisinert mot dette, sier hun, før hun spør Alexey om han har mye smerter.

– No, svarer han kontant.

– But it is all the time klikk-klikk, legger han til, og viser med fingrene hvordan beina i kroppen knekker, for eksempel ved fall.

Trenger trening

Nye justeringer av setet og hjul gjøres før han tar noen prøvende runder på gårdsplassen. Han er ennå ikke helt komfortabel.

Caroline Torskog følger nøye med mens Alexey gjør seg kjent med den nye stolen.

– Det er lett å se at han er utrygg, men det er ikke så rart etter mange år i senga. Fordelen er at han er sterk i overkroppen, og med litt trening vil han kunne bevege seg med egen hjelp, sier hun.

Men i dag skal han på stadion og se FC Sheriff mot Odd. Hans første fotballkamp noen gang.

Alexey Vasilevich Polozov

Han er klar for sin første fotballkamp. FC Sheriff mot Odd

Foto: Asmund Brøvig, Misjon uten grenser