NRK Meny
Normal

Fikk kongens sølv på 80-årsdagen

Nils Flatland fra Gvarv skulle feire 80-årsdagen sin sammen med familie og venner. Så dukket ordføreren opp.

Hans Sundsvalen og Nils Flatland

Ordfører Hans Sundsvalen gratulerer Nils Flatland med Kongens fortjenstmedalje.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Dette er veldig stas, smiler Flatland

Han har nettopp mottatt Kongens fortjenstmedalje, på sin egen 80-års dag, i vakre omgivelser på Evju bygdetun.

Ingen overraskelse

80-åringen visste ikke at han skulle få utdelt hedersbetegnelsen i dag, men hadde en fornemmelse av at noe skulle skje.

– For mange måneder siden ble jeg fortalt at det måtte være mulig å gjøre videoopptak når jeg skulle feire 80-års dagen min. Da skjønte jeg at noe skulle skje, men at det skulle være kongens fortjenstmedalje var jeg ikke forberedt på, sier Flatland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nils Flatlands 80-årslag

Festkledde mennesker var møtt opp for å feire 80-års dagen til Nils Flatland. Flatland har selv sydd de fleste bunadene til festdeltakerne.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Vært på slottet før

I tillegg til medalje og diplom, følger det med en audiens hos kongen for mottakere av Kongens fortjenstmedalje.

Flatland var på slottet i fjo, da han blei plukket ut som en av 67 ildsjeler landet rundt som skulle møte kongeparet, og han ser fram til et nytt besøk.

– Forrige gang prata jeg mest med kongen, så kanskje jeg får snakka litt mer med dronninga denne gangen, ho har tross alt slekt fra Sauherad, sier Flatland med et lurt smil i munnviken.

Nils Flatland får medalje

Ordføreren plasserer medaljen på Nils Flatland.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Ei levende historiebok

Ordfører Hans Sundsvalen sto for overrekkelsen av medaljen, og han hadde mange gode ord å si om jubilanten.

– Nils Flatland har vært interessert i gamle tradisjoner i hele sitt liv, og opparbeida seg en enorm kunnskap. Om man lurer på noe om folkedans, folkedrakter, gamle mattradisjoner, slektsforhold, gammelt landbruk og hvordan folk levde i gamle dager spør man Nils. Han kan det meste, og er ei levende historiebok, sier ordføreren.

Han trekker også fram Flatland sitt engasjement rundt kulturlivet i Sauherad gjennom flere tiår.

– Han har blant annet vært aktiv i Nes nasjonale dansaring siden 1953, sydd over hundre herrebunader til folk fra hele landet, hold flere kurs i bunadssøm, vært aktiv i utviklingen av Evju bygdetun siden starten i 1975, med plass i styret for stiftelsen som driver bygdetunet fra 1975 og fram til i dag. Ein mangfoldig mann, som også har vunnet klasse A i folkedans i på landskappleiken, fortsetter Ordføreren.

Grundig søknad

Nils Flatland

– Jeg skjønte at noe var på gang, men at jeg skulle få Kongens fortjenstmedalje hadde jeg ikke trodd, sier Flatland.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Søknaden om at Nils Flatland skulle få Kongens fortjenstmedalje blei ført i pennen av museumsbestyrer på Evju bygdetun Jorid Vale, og er skrevet på vegne av Evju bygdetun, Saude og Nes bygdetunlag, Nes nasjonale dansaring og Sauherad Historielag.

Leder i historielaget, Eivind Lønheim sier man har gjort opptak med Nils Flatland for å bevare hans kunnskap om gamledager.

– Flatland var interessert i å snakke med gamle folk når han selv var ungdom. Kombinert med en enorm hukommelse, vet han mer om Sauherad og Telemark i gamle dager enn de fleste andre, og denne kunnskapen må vi prøve å ta vare på, sier Lønheim.

Vil fortsatt være aktiv

Selv om Nils Flatland nå har mottatt en landets høyest hengende hedersbetegnelser for lang og tro tjeneste, vil han fortsette å være en markant skikkelse i kulturlivet i Sauherad.

– Det skal vel noe til at jeg gir meg nå, smiler Flatland.