Fikk gave til flere hundre tusen kroner

NOTODDEN (NRK): Gaven fra Sykehusets venner på Notodden betyr at mange pasienter slipper en lang og hyppig tur til Skien.

For medisinsk avdeling ved sykehuset fikk i dag en gave verdt over 400.000 kroner fra Sykehusets venner. Avdelingen fikk en maskin for testing av pustekapasitet, noe man blant annet bruker på kolspasienter.

Slipper flere lange turer til Skien

For pasientene betyr dette at undersøkelsene kan gjøres på Notodden, og de slipper å dra til Skien.

90 år gamle Haakon Flaten fikk æren av å være den første til å teste maskinen.

Hanne Thürmer

Hanne Thürmer takker venneforeningen for mange nyttige gaver.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Det gikk greit. Jeg måtte holde pusten så lenge jeg kunne og blåse ut så lenge jeg kunne. Det gikk bra, sier Flaten.

Sykehusets venner markerte den internasjonale kolsdagen med å overrekke gaven, som blant annet fører til at kolspasienter slipper å reise mange mil frem og tilbake til Skien.

Styrker utstyrsparken

Overlege Hanne Thürmer fikk lov til å åpne gaven fra venneforeningen.

– Det er noe som heter en gassdiffusjonsmaskin, som måler lungenes funksjon, og som supplerer det utstyret vi har fra før. Nå kan vi gjøre hele utredningen på Notodden, sier Thürmer. Hun sier hjelpen fra venneforeningen er viktig.

– Sykehuset kjøper mye utstyr, men med hjelp av Sykehusets venner får vi litt bedre utstyr, og vi får det tidligere. Dette er til stor hjelp for oss. Vi har hatt vennene våre i mange år og de har hele tiden bidratt til å styrke utstyrsparken og gjøre den enda mer spesialisert enn det vi ellers hadde fått til, sier Thürmer.

Erik Søndegård

Erik Søndegaard håper gavene er med på å holde liv i lokalsykehuset.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Har samlet inn ti millioner

Venneforeningen til Notodden sykehus har medlemmer i fem kommuner i Øvre Telemark. Til sammen har venneforeningen samlet inn ti millioner kroner. Alt sammen går til nytt utstyr ved sykehuset.

For Erik Søndegaard er det viktig at folk slår ring om sykehuset, for at lokalsykehuset fortsatt skal eksistere.

– For det første gjør vi det for å bevisstgjøre viktigheten av å ha et lokalsykehus. Gjennom å samle inn penger og gi det til sykehuset, synliggjøres dette, sier Søndegaard, og legger til, med tanke på sykehusdebatten i Telemark:

– Vi ikke bare har et sykehus. Vi jobber med å fortsatt ha det.