Hopp til innhold

– Sitter igjen med flere spørsmål enn svar

Familien til den 26 år gamle kvinnen som søndag ble drept av sin ekskjæreste i Bø ble tirsdag informert av politiet. De sitter igjen med flere spørsmål enn svar, sier advokaten.

Sjak Haaheim

Advokat Sjak Haaheim sier 26-åringens pårørende sliter med å forstå hvorfor den siktede kunne kjøre helt til Sverige før han ble stanset.

Foto: NRK

Venner av den 26 år gamle kvinnen som mandag ble funnet død på en hytte ved Reskjemvannet mellom Bø og Notodden, tror hun kunne vært i live dersom politiet hadde handlet raskere.

Tetyana Yatel sa til NRK tirsdag at hun skulle ønske at politiet jobbet raskere etter at venninnen ringte inn nødmeldingen søndag formiddag.

– Hvis de hadde sperret av noen veier tidligere, kunne hun fremdeles vært i live, tror Yatel.

– Tok nødmeldingen på største alvor

Rita Kilvær

Politimester Rita Kilvær.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Politimester Rita Kilvær sier at politiet tok nødmeldingen og vitneobservasjonene på største alvor, og at familien har krav på et svar.

– Nå jobber vi med å lage en god tidslinje med hva som ble gjort på hvilket tidspunkt. Det krever at vi må gå inn i lydlogger og ta ut tekniske data. Så det vil ta noe mer tid før jeg kan redegjøre i detalj om politiets handlemåte, sa Kilvær til NRK tirsdag.

Tirsdag hadde politiet et møte med de pårørende.

– Flere spørsmål enn svar

Advokat Sjak Haaheim sier at de pårørende var tilfreds med at politiet ga en gjennomgang av tidspunkter og hva som rent faktisk har skjedd, men at gjennomgangen ga flere spørsmål enn de fikk svar.

– De synes det er et tankekors at det tar fem minutter å bestille drosje i Bø, men i det tilfellet man har behov for nødhjelp fra politiet, så er nærmeste patrulje fem mil unna, sier Haaheim.

– Hva sier de til at siktede har passert flere politidistrikt og en riksgrense?

– De etterlatte sliter med å forstå at politiet ikke er i stand til å stanse et kjøretøy som beveger seg fra Bø i Telemark til riksgrensen og deretter over til Sverige. Verken responstid eller det faktum at siktede klarte å kjøre ut av landet kan de forestille seg ville skjedd i Russland, sier Haaheim.

– Forstår ikke

De pårørende har også vanskelig for å forstå at det tok over åtte timer fra nødanropet til pressen ble varslet, med tanke på å få inn tips fra publikum.

– Det de etterlatte sier om det, er følgende: – Dette forstår vi ikke, fordi det måtte være mulig å komme adskillig mye raskere i gang og komme ut offentlig og prøve å få hjelp fra den store detektiven.

– Hva forventer de etterlatte videre i denne prosessen?

– De er veldig opptatt av åpenhet. De stiller spørsmål om de (politiet red.anm.) har fulgt med i debatten etter 22. juli og spørsmål om responstid og politiets beredskap. De spør seg nok om beredskapen i Norge er bedre. For Annas del var det dessverre ikke grunn til at hun skulle føle seg trygg, sier Haaheim.